Kielitiede:yleiskieli

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

yleiskieli

yleiskieli
Definition
normitettu, yleisesti ymmärrettävä kielimuoto, joka ei sisällä erikoiskielten sanastoa tai alueellista vaihtelua
Explanation
Alueelliset ja sosiaaliset erot on yleiskielessä hälvennetty valitsemalla siihen tietyt yhteisesti sovitut muotopiirteet ja jättämällä toiset alueellisiksi, poeettisiksi tai erikoiskielisiksi. Tavoitteena on ollut luoda kaikille yhteinen, esim. asuinseudusta, iästä tai ammattikunnasta riippumaton kielimuoto. Yleiskieli on "asiatyylistä" - kirjoitettuna sitä käytetään lähinnä asiaproosassa ja puhuttuna erityisesti julkisissa ja virallisluontoisissa yhteyksissä (kouluissa, kokouksissa, tiedotusvälineissä).
Additional Information
Suomenkielistä termiä yleiskieli alettiin käyttää vasta 1800-luvun lopulla. Taustalla oli vuosikymmenten työ yleisesti ymmärrettävän kielen kehittämiseksi suomen silloisen kirjakielen pohjalta. 1800-luvun alussa oli alettu puhua siitä, että ns. pipliasuomi perustui liian yksipuolisesti länsimurteisiin, ja tavoitteeksi tuli kehittää kielimuotoa, joka tyydyttäisi niin länsi- kuin itämurteidenkin edustajia.

Equivalents

saareno tšimbSuomen romanikieli
standard languageenglanti(osittainen vastaavuus)
general languageenglanti
lengua generalespanja
langue généraleranska

Related Concepts

Sources

KFT1993, KoivusaloE1979, HiidenmaaP2005, KolehmainenT2005

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.1.2022: Kielitiede:yleiskieli. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:yleiskieli.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →