Kielitiede:substantiivilauseke

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

substantiivilauseke | NP | nominaalilauseke

substantiivilauseke
NP
nominaalilauseke(vältettävä)
Definition lauseke, joka muodostuu joko substantiivista määritteineen tai pronominista
Explanation Substantiivilausekkeella eli NP:llä viitataan tarkoitteisiin: Söin eilen hyvää puuroa, Se Matin eilinen juoru hermostuttaa minua. NP voi olla lauseessa useissa eri tehtävissä kuten subjektina tai objektina.
Additional Information
VISK2008 Substantiivilausekkeen edussanana on substantiivi. Substantiivi muodostaa lausekkeen joko yksin tai erityyppisten laajennusten kanssa, jollaisia ovat esim. kongruoiva pronomini tai adjektiivilauseke (tässä hyvin mukavassa talossa), substantiivilauseke (tytön kirja, usko huomiseen), adverbi- tai adpositiolauseke (konsertti eilen, kunnioitus elämää kohtaan), infinitiivilauseke (halu muuttaa ulkomaille) sekä lause (ajatus että voisin myöhästyä). Substantiivilauseke toimii lauseessa subjektina, objektina, predikatiivina, adverbiaalina, substantiivin määritteenä ja adposition tai lukusanan täydennyksenä. (» § 551–.) Substantiivilauseke on NP:n keskeinen tyyppi.

Equivalents

noun phraseenglanti
nomengihppupohjoissaame
substantivfrasruotsi
substantiivfraasviro

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.4.2021: Kielitiede:substantiivilauseke. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:substantiivilauseke.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →