Kielitiede:muuntelujohdos

Tieteen termipankista

muuntelujohdos
muuntelujohdos

muuntelujohdos
Määritelmä tekemisen tai tapahtumisen laatua ilmaiseva verbi. Johtimella modifioidaan kantaverbin merkitystä niin, että verbin valenssi ei yleensä muutu.
Selite

Muuntelujohdoksia ovat frekventatiiviset, kontinuatiiviset ja momentaaniset verbit. Frekventatiiviset verbit ilmaisevat toistuvaa tapahtumaa, kontinuatiiviset

verbit jatkuvaa tapahtumaa ja momentaaniset verbit hetkellisyyttä. Levinneimmät johtimet ovat -ele- ja -ile- (ajatella, kaipailla), -i- (esim. hylkiä, hyppiä), -ksi- (esim. kuljeksia, piileksiä), -o- (esim. ratkoa, aukoa), -Oi- (esim. lapioida, numeroida), -itse- (esim. aterioida: aterioitsen), AhtA- (esim. haukahtaa),-Aise- (esim. käväistä).
Lisätiedot

VISK2008 Muuntelujohdos on yhteisnimitys sellaisille verbeille, joiden johdinaines ilmaisee verbikannan ilmaiseman tilanteen esittämistä etenkin teonlaadultaan toisenlaisena. Muuntelujohdoksia ovat frekventatiiviset (esim. nieleskellä) ja momentaaniset (esim. puhkaista) verbit. (» § 351.)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

KoivistoV2013

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:muuntelujohdos. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:muuntelujohdos.)