Kielitiede:kliitti

From Tieteen termipankki

kliitti | liite

kliitti
liite
Definition itsenäinen morfeemi, joka liittyy foneettisesti edeltävään tai seuraavaan sanaan
Explanation kliitti ei ole taivutuspääte; se voi liittyä enkliittisesti taivutuspäätteen perään, esim. Minullakin on koira 'Myös minulla on koira', He ostivatkin koiran 'Toisin kuin luulin, he ostivat koiran'. Sanan eteen liittynyt morfeemi on prokliittinen, esim. ranskan ai lu.
Additional Information
VISK2008 Liite on itsenäisenä sanana esiintymätön morfeemi, joka liittyy sananmuotoon, ei vartaloon, esim. sinullahan, teit, en. Liitepartikkeleita ovat -han ~ -hän, -ko ~ -kö, -ks, -kin, -pa ~ -pä, -s sekä liitekonjunktio -. Lähellä liitteitä ovat syntagmaattisten sulaumien jälkiosat, esim. ettei. (» § 125–.) Possessiivisuffiksit eli omistusliitteet ovat pikemmin taivutuspäätteitä kuin liitteitä siinä suhteessa, että ne liittyvät nominatiivimuotoisen sanan vartaloon (piirteesi); ne sijoittuvat kuitenkin muiden taivutuspäätteiden jälkeen (perhettämme, perheessäni). Keskeiset liitepartikkelit liittyvät käytännöllisesti katsoen kaikkien sanaluokkien sanoihin, possessiivisuffiksit eivät.

Equivalents

kliittosSuomen romanikieli
cliticenglanti
kliitikviro

Related Concepts

Sources

VISK2008, TCA, KoivistoV2013, ELL

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.10.2022: Kielitiede:kliitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kliitti.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →