Kielitiede:kliitti

  From Tieteen termipankki

  kliitti | liite

  kliitti
  liite
  Definition itsenäinen morfeemi, joka liittyy foneettisesti edeltävään tai seuraavaan sanaan
  Explanation kliitti ei ole taivutuspääte; se voi liittyä enkliittisesti taivutuspäätteen perään, esim. Minullakin on koira 'Myös minulla on koira', He ostivatkin koiran 'Toisin kuin luulin, he ostivat koiran'. Sanan eteen liittynyt morfeemi on prokliittinen, esim. ranskan ai lu.
  Additional Information
  VISK2008 Liite on itsenäisenä sanana esiintymätön morfeemi, joka liittyy sananmuotoon, ei vartaloon, esim. sinullahan, teit, en. Liitepartikkeleita ovat -han ~ -hän, -ko ~ -kö, -ks, -kin, -pa ~ -pä, -s sekä liitekonjunktio -. Lähellä liitteitä ovat syntagmaattisten sulaumien jälkiosat, esim. ettei. (» § 125–.) Possessiivisuffiksit eli omistusliitteet ovat pikemmin taivutuspäätteitä kuin liitteitä siinä suhteessa, että ne liittyvät nominatiivimuotoisen sanan vartaloon (piirteesi); ne sijoittuvat kuitenkin muiden taivutuspäätteiden jälkeen (perhettämme, perheessäni). Keskeiset liitepartikkelit liittyvät käytännöllisesti katsoen kaikkien sanaluokkien sanoihin, possessiivisuffiksit eivät.

  Equivalents

  kliittosSuomen romanikieli
  cliticenglanti
  kliitikviro

  Related Concepts

  Sources

  VISK2008, TCA, KoivistoV2013, ELL

  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 27.9.2023: Kielitiede:kliitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kliitti.)