Kielitiede:kliitti

    Tieteen termipankista

    kliitti | liite

    kliitti
    liite
    Määritelmä itsenäinen morfeemi, joka liittyy foneettisesti edeltävään tai seuraavaan sanaan
    Selite kliitti ei ole taivutuspääte; se voi liittyä enkliittisesti taivutuspäätteen perään, esim. Minullakin on koira 'Myös minulla on koira', He ostivatkin koiran 'Toisin kuin luulin, he ostivat koiran'. Sanan eteen liittynyt morfeemi on prokliittinen, esim. ranskan ai lu.
    Lisätiedot
    VISK2008 Liite on itsenäisenä sanana esiintymätön morfeemi, joka liittyy sananmuotoon, ei vartaloon, esim. sinullahan, teit, en. Liitepartikkeleita ovat -han ~ -hän, -ko ~ -kö, -ks, -kin, -pa ~ -pä, -s sekä liitekonjunktio -. Lähellä liitteitä ovat syntagmaattisten sulaumien jälkiosat, esim. ettei. (» § 125–.) Possessiivisuffiksit eli omistusliitteet ovat pikemmin taivutuspäätteitä kuin liitteitä siinä suhteessa, että ne liittyvät nominatiivimuotoisen sanan vartaloon (piirteesi); ne sijoittuvat kuitenkin muiden taivutuspäätteiden jälkeen (perhettämme, perheessäni). Keskeiset liitepartikkelit liittyvät käytännöllisesti katsoen kaikkien sanaluokkien sanoihin, possessiivisuffiksit eivät.

    Erikieliset vastineet

    kliittosSuomen romanikieli (kaalengo tšimb)
    cliticenglanti (English)
    kliitikviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    VISK2008, TCA, KoivistoV2013, ELL

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:kliitti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kliitti.)