Kielitiede:kieliopillistuminen

    Tieteen termipankista

    kieliopillistuminen | grammatikaalistuminen

    kieliopillistuminen
    grammatikaalistuminen
    Määritelmä leksikaalisen elementin vähittäinen kategorianmuutos kieliopilliseksi morfeemiksi tai osaksi pitempää rakennetta niin, että se menettää alkuperäisiä äänteellisiä ominaisuuksiaan ja referentiaalisen merkityksensä siirtyen uusiin (pragmaattisiin) tehtäviin
    Selite Usein kieliopillistumiseen liittyy foneettinen redusoituminen eli reduktio. Esimerkiksi nykyranskan futuurityyppi je ferai ('tulen tekemään') on syntynyt latinan perifrastisesta rakenteesta facere habeo ('minun on tehtävä') siten että apuverbin habere persoonamuoto on menettänyt itsenäisyytensä ja liimautunut pääverbiin futuurin ilmaisimeksi. Usein leksikaalinen ja kieliopillistunut elementti elävät kieleen kerrostuneina rinnakkain. Esimerkiksi suomen kielen yksikön 3. persoonan (logoforinen) pronominin hän rinnalla elää siitä kieliopillistunut liitepartikkeli -han/-hän ja saamen kielten vastaavan pronominin (son/ sun) rinnalla niin ikään samanmuotoinen liitepartikkeli.

    Erikieliset vastineet

    grammaticalizationenglanti (English)
    grammaticizationenglanti (English)
    grammatiseerumineviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    CampbellL&MixcoM2007, Meillet1912, LehtinenT&LaitinenL1997, HeineB&KutevaT2002, LaitinenL2002

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 28.3.2024: Kielitiede:kieliopillistuminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:kieliopillistuminen.)