Kielitiede:geneerinen

From Tieteen termipankki

geneerinen

geneerinen
Definition ilmaus, joka ei ole määräaikaan tai -paikkaan tai tiettyyn ihmiseen sidottu vaan yleispätevä
Explanation Geneerisissä lauseissa tempuksena on tavallisesti preesens: Koira on ihmisen paras ystävä. Eräitä pronomineja ja substantiiveja voi käyttää geneerisesti haluttaessa esittää väite, joka pätee kehen tahansa ihmiseen, esim. englannin you ja one, espanjan uno, ranskan on tai ruotsin man. Suomessa niitä vastaa usein nollapersoona.
Additional Information
VISK2008 Kun NP tai lause tulkitaan yleistäviksi, niiden sanotaan olevan geneerisiä. (1) Geneerisellä NP:llä viitataan kokonaiseen lajiin, luokkaan tai tyyppiin eikä tiettyyn, kontekstista ilmenevään tarkoitteeseen, esim. Jänis on jyrsijä, Tuollaisessa talossa olisi mukava asua. (2) Geneerisillä lauseilla esitetään mm. tapojen ja normien kuvauksia sekä määritelmiä, jotka eivät ilmaise jonakin tiettynä ajankohtana toteutuvaa tilannetta. Lause voi olla geneerinen, vaikka sen subjekti ei olisikaan geneerinen, esim. tavan kuvauksissa kuten Minäkin kuljin ennen mustissa vaatteissa. (» § 1407.)

Equivalents

genericenglanti
generiskruotsi

Related Concepts

Sources

VilkunaM1992, KFT1993, VISK2008, Gelabert-DesnoyerJ2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 30.9.2022: Kielitiede:geneerinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:geneerinen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →