Kielitiede:geneerinen

Tieteen termipankista

geneerinen

geneerinen
Määritelmä ilmaus, joka ei ole määräaikaan tai -paikkaan tai tiettyyn ihmiseen sidottu vaan yleispätevä
Selite Geneerisissä lauseissa tempuksena on tavallisesti preesens: Koira on ihmisen paras ystävä. Eräitä pronomineja ja substantiiveja voi käyttää geneerisesti haluttaessa esittää väite, joka pätee kehen tahansa ihmiseen, esim. englannin you ja one, espanjan uno, ranskan on tai ruotsin man. Suomessa niitä vastaa usein nollapersoona.
Lisätiedot
VISK2008 Kun NP tai lause tulkitaan yleistäviksi, niiden sanotaan olevan geneerisiä. (1) Geneerisellä NP:llä viitataan kokonaiseen lajiin, luokkaan tai tyyppiin eikä tiettyyn, kontekstista ilmenevään tarkoitteeseen, esim. Jänis on jyrsijä, Tuollaisessa talossa olisi mukava asua. (2) Geneerisillä lauseilla esitetään mm. tapojen ja normien kuvauksia sekä määritelmiä, jotka eivät ilmaise jonakin tiettynä ajankohtana toteutuvaa tilannetta. Lause voi olla geneerinen, vaikka sen subjekti ei olisikaan geneerinen, esim. tavan kuvauksissa kuten Minäkin kuljin ennen mustissa vaatteissa. (» § 1407.)

Erikieliset vastineet

genericenglanti (English)
generiskruotsi (svenska)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

VilkunaM1992, KFT1993, VISK2008, Gelabert-DesnoyerJ2008

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Kielitiede:geneerinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:geneerinen.)