Kielitiede:ekspletiivi

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

ekspletiivi | muodollinen subjekti

ekspletiivi
muodollinen subjekti
Definition subjektin paikalla käytetty ei-referentiaalinen pronomini (tai partikkeli)
Explanation Esimerkiksi suomen puhekielessä ekspletiivinen pronomini se esiintyy subjektittomissa lauseissa usein ikään kuin tukipronominina: Se oli aina kaivettava ne kivet pellosta, Se on nyt talvi. Tietyissä tapauksissa ekspletiivi voidaan tulkita myös ns. muodolliseksi subjektiksi: Ei se mitään, jos auto seisoo liikennevaloissa vaikka kaksi minuuttia. Se-pronominin partikkelistunutta muotoa sitä voisi pitää myös ekspletiivinä: Kyllä sitä on nyt lähdettävä.
Additional Information VISK2008 § 915: Muodollinen subjekti (ekspletiivisubjekti) on elementti, jonka tehtävänä on täyttää subjektin paikka silloin, kun subjekti puuttuu tai on rakenteeltaan sellainen, ettei se luontevasti sijoitu subjektin paikalle. Muodollinen subjekti ei siis ole täydennys vaan subjektin paikkaa pitävä elementti. Sitä esiintyy puhutussa kielessä; tehtävässä toimii painoton se-pronomini, jolla ei ole anaforista eikä demonstratiivista tehtävää.

Equivalents

expletiveenglanti
expletivt subjektruotsi

Related Concepts

Sources

VISK2008, PekkarinenH2011, HolmbergA&NikanneU2002, HakulinenA1975

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 2.6.2020: Kielitiede:ekspletiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:ekspletiivi.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →