Kielitiede:distributiivi
distributiivinen
distributiivinen |
Määritelmä
sana tai muoto, joka viittaa jokaiseen puheena olevan joukon jäseneen tai sen sisältämiin pienempiin ryhmiin
Selite
Distributiivisesti joukon jäseniin viittaavia ovat mm. kvanttoripronominit (kuten jokainen, kumpikin) ja johdokset kaksittain tai yksitellen. Suomen kielessä referentiaalisesti avoin konstruktio, nollapersoona, koskee distributiivisesti ketä tahansa tilanteen potentiaalista osallistujaa. Distributiivisten ilmausten eräänlaisia vastakohtia ovat siis kollektiiviset, koko joukkoon tai tapahtumaan viittaavat ilmaukset, kuten universaali kvanttoripronomini kaikki pronominiin kukin verrattuna (vrt. esim. toisiinsa lauseita kaikki lähtivät kotiinsa ja kukin lähti kotiinsa) tai suomen passiivi nollapersoonaan verrattuna (esim. Kirkossa aina rukoillaan ja Kirkossa aina rukoilee). Termiä on käytetty myös aspektityypistä, jossa toiminta jossain suhteessa jakautuu joukon jäsenille, esimerkiksi englannin lauseessa They each had some.
Lisätiedot
Suomen kvanttoripronominien distributiivisesta tulkinnasta ks. VISK 2008: § 752, 755. Kollektiivisanojen distributiivisuudesta § 557, monikkosanojen distributiivisuudesta § 558; distributiivisesta predikatiivista § 946, 951, 957 ja predikatiiviadverbiaalista § 1286.
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
KFT1993, JK2009, VISK2008, ELL
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Kielitiede:distributiivi. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:distributiivi.)