Kielitiede:NP

From Tieteen termipankki

NP | substantiivilauseke | nominilauseke

NP
substantiivilauseke
nominilauseke
Definition lauseen nominaalinen jäsen, substantiivi, pronomini tai numeraali, joka esiintyy subjektina, objektina tai predikatiivina tai elementtinä adverbiaalilausekkeessa
Explanation
Kirjainlyhenne NP tulee englannin termistä noun phrase (suomeksi 'substantiivilauseke'), jota termi substantiivilauseke siis vastaa täysin. Tämän lausekkeen edussanana esiintyykin useimmiten substantiivi, jonka tavoin myös pronominit ja numeraalit edussanoina toimivat. Niiden olemassaolon vuoksi NP:n suomenkielisenä vastineena on käytetty myös termiä nominilauseke.
Substantiivilausekkeena voi olla pelkkä substantiivi (leikkaus onnistui) tai pronomini (se onnistui) mutta myös sanaliitto (eilinen vaikea leikkaus), pääsana + määritelause (leikkaus, joka tehtiin eilen) tai alisteinen lause (ehdotan, että leikkaus tehdään heti). Pronominit muodostavat lausekkeen yksin.
Additional Information
VISK2008 NP on yhteisnimitys substantiivilausekkeelle ja substantiivilausekkeen tavoin toimivalle pronominin tai numeraalin muodostamalle lausekkeelle. NP:itä ovat siis esim. talo, pienellä tytöllä, Liisan nuorin poika sekä minä, tämä, se joka tulee ensimmäiseksi, joku teistä, kolme lasta. (» § 442.)

Equivalents

NPenglanti
noun phraseenglanti

Related Concepts

Sources

KFT1993, KarlssonF2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 16.8.2022: Kielitiede:NP. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:NP.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →