Keskustelu Kielitiede:saamen kielet

Page contents not supported in other languages.
From Tieteen termipankki

Contents

Thread titleRepliesLast modified
Muistutus 15.4. tapaamisessa keskustellusta018:08, 15 April 2014
Saamen kieli vs. saamen kielet vs. saamelaiskielet209:14, 15 April 2014
Mallineessa näyttää olevan jokin vika016:09, 14 April 2014
Pitäisikö synonyymit lisätä nimityksiin?009:59, 19 April 2013

Muistutus 15.4. tapaamisessa keskustellusta

Kohdan "Suomessa on kolme saamelaiskieltä [...], joilla" voisi tosiaan korvata seuraavalla: "Suomessa kolmella saamelaiskielellä [...] on".

Niklas Salmi (keskustelu)18:08, 15 April 2014

Saamen kieli vs. saamen kielet vs. saamelaiskielet

Pitäisikö tämän käsitteen sivun termin olla monikossa yksikön sijasta? "Saamen kieli" niin usein viittaa vain pohjoissaameen, että minusta olisi parempi, että tämä olisi monikossa esim. "Kielitiede:saamelaiskielet", koska silloin termistäkin tulee ilmi, että niitä on monta.

Kimberli Mäkäräinen (keskustelu)16:03, 9 April 2014

Taidat olla oikeassa. Onhan meillä monikossa myös "itämerensuomalaiset kielet" yms. Teen muutoksen.

Kaarina Pitkänen-Heikkilä (keskustelu)16:27, 9 April 2014

Hei, olen eri mieltä parista asiasta! Otin toistaiseksi pois attribuutin "vältettävä". Perustelut: 1) Termi saamen kielet on edelleen yleisesti käytössä myös muista saamelaiskielistä kuin pohjoissaamesta, eikä meillä termipankissa ole mitään syytä tai oikeuttakaan vakiinnuttaa siitä pelkästään tuohon käyttöön, joka perustuu lähinnä pohjoiussaamelaisten käytäntöihin. Termipankin käyttäjät etsivät tietoa myös nimityksellä saamen kielet, ja varsinkin muiden muiden saamelaiskielten puhujien saattaa olla hämmentävää todeta, että nimitystä olisi heidän kielestään vältettävä. 2) Toisin sanoen: asia pitäisi tarkistaa saamelaisilta, jotka ovat kaksikielisiä ja puhuvat omasta kielestään myös suomeksi. 3) Oikeustieteen termin saamelainen lähikäsitteenä on saamen kieli ja siitä on tulossa linkki tähän kielitieteen termiin. Termi on pidettävä tällaisenaan, koska sitä käytetään myös saamen kielilaissa. (Laitan tästä asiasta lisätiedon omaan termiimme.)


Mikä on muuten termin suomalais-saamelaiset kielet tausta? Onko siihen tieteellistä lähdettä? Oudoksun tätäkin hiukan mutta jätin sen vielä lähikäsitteiden luetteloon. Tämäkin asia pitäisi tarkistaa ja dokumentoida vielä, koska termi saattaa viedä lukijoiden ajatuksia siihen, että saamelaiskieliä puhuttaisiin vain Suomessa. Meidän olisi saatava termipankkiin saamenkielisiä asiantuntijoita, joiden kautta tulisi myös relevantteja kielitieteellisiä lähteitä lähdeluetteloon..
Termiin kieli ei mielestäni tarvita linkkiä, ellei erityisesti haluta laittaa lisätietoihin jotain siitä, että nykyköäsityksen mukaan saamelaiskielet eivät ole murteita. Siltä kannalta olisikin ehkä syytä lisätä termin kieli selityksiin jotain kielen ja murteen erosta.

Lea Laitinen (keskustelu)09:12, 15 April 2014
 
 

Mallineessa näyttää olevan jokin vika

Hei, mallineessa näyttää olevan jotain vialla, kun näkyy lähdekoodia, mutta en pysty korjaamaan sitä.

Kimberli Mäkäräinen (keskustelu)16:09, 14 April 2014

Pitäisikö synonyymit lisätä nimityksiin?

Kuuluisivatko saamen kieli ja saamelaiskieli oikeastaan tämän sivun suomenkielisiin nimityksiin? Jos ovat vakiintuneita nimityksiä, niin määritelmäkenttä on niille väärä paikka.

Kaarina Pitkänen-Heikkilä (keskustelu)09:59, 19 April 2013