Kielitiede:saamen kielet

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

saamen kielet | saamelaiskielet | saame

saamen kielet
saamelaiskielet
saame
lappi(vältettävä)
Definition uralilaisten kielten suomalais-ugrilaisten kielten haaraan kuuluva kielten ryhmä
Explanation Saamen kieliä puhutaan Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän pohjoisosissa. Ne ovat itämerensuomalaisten kielten lähimpiä sukukieliä. 2000-luvun alussa puhutaan yhdeksää saamen kieltä, joista viisi kuuluu länsisaamelais- ja neljä itäsaamelaiskieliin. Suomessa puhutaan kolmea saamen kieltä (pohjois-, inarin- ja koltansaamea), joilla on asuma-alueellaan virallisen kielen oikeudet.
Additional Information Suomessa vallitsevassa Saamen kielilaissa (2003) käytetään termiä saamen kieli pykälässä 3 seuraavasti: "Tässä laissa tarkoitetaan (1) saamen kielellä inarinsaamen, koltansaamen tai pohjoissaamen kieltä käytetystä kielestä tai pääasiallisesta kohderyhmästä riippuen." Kotimaisten kielten keskuksessa on sen tehtäviä määrittelevän lain mukaan saamen kielen lautakunta. Joskus termiä saamen kieli tai saame käytetään siis eri saamen kielten yhteisnimityksenä, mutta tavallisempaa on puhua monikossa saamen kielistä tai saamelaiskielistä. Vanha suomenkielinen nimitys lappi on pejoratiivistunut.

Equivalents

Saami Languagesenglanti
samiskaruotsi
Lappischsaksa(,vanhentunut)
das Samischsaksa

Related Concepts

Sources

Sammallahti1998, LehtirantaJ&Seurujärvi-KariI1991, LehtolaV-P2009, SaarikiviJ2011, Seurujärvi-KariI2012, Seurujärvi-KariI2013, Kotus-laki, Saamen kielilaki

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.2.2020: Kielitiede:saamen kielet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kielitiede:saamen kielet.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →