Kasvitiede:siemenkuori

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

siemenkuori

siemenkuori
Definition siemenaiheen kalvoista kehittynyt siemenen alkiota ja siemenvalkuaista suojaava kuori
Explanation

Siemenkuoren anatomisen rakenteen vaihtelu on suurta. Alkeellisilla koppisiemenisillä, esim. magnolialla (Magnolia), ulommasta siemenaiheen kalvosta tulee mehevä sarkotesta ja sisemmästä kova sklerotesta. Kehittyneemmilä kasveilla usein molemmat siemenaiheen kalvot kasvavat yhteen ja muodostavat kuivan kovan kuoren, jonka itämistä helpottava heikoin kohta on siitereiän kohdalla. Jos siemenkuoressa on vielä erotettavissa kaksi kerrosta, sanotaan sisempää siemenkalvoksi. Toisilla kasveilla siemenkuori syntyy vain ulommasta kalvosta. Muutamilla kasveilla on siemenvaippa siemenen ulkopuolella.


Siemenkuoreen kehittyy siemenen kypsymisen aikana pintarakenteita tai sen pinta saattaa limautua (myksotesta). Joissakin siemenissä on näkyvissä napaviiva tai arpi. Suurimpia rakenteita ovat lenninsiivet ja karvat. Puuvillan (Gossypium) siemenkarvat ovat maailman merkittävin tekstiilikuitujen lähde. Siemenkuoren pinnassa voi olla lisärakenteita kuten strofioli, tai eläimiä, erityisesti muurahaisia, houkuttelevia elaiosomeja.

Equivalents

testaenglanti
fræskalfääri
fræskurnislanti
testalatina
frøskallnorja
fröskalruotsi
frøskaltanska

Related Concepts

Sources

Kalela1971, PyykköM1980, BS2001, FN2004, TeräväE&KanervoE2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Kasvitiede:siemenkuori. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:siemenkuori.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →