Kasvitiede:siemenkuori

    Tieteen termipankista

    siemenkuori

    siemenkuori
    Määritelmä siemenaiheen kalvoista kehittynyt siemenen alkiota ja siemenvalkuaista suojaava kuori
    Selite

    Siemenkuoren anatomisen rakenteen vaihtelu on suurta. Alkeellisilla koppisiemenisillä, esim. magnolialla (Magnolia), ulommasta siemenaiheen kalvosta tulee mehevä sarkotesta ja sisemmästä kova sklerotesta. Kehittyneemmilä kasveilla usein molemmat siemenaiheen kalvot kasvavat yhteen ja muodostavat kuivan kovan kuoren, jonka itämistä helpottava heikoin kohta on siitereiän kohdalla. Jos siemenkuoressa on vielä erotettavissa kaksi kerrosta, sanotaan sisempää siemenkalvoksi. Toisilla kasveilla siemenkuori syntyy vain ulommasta kalvosta. Muutamilla kasveilla on siemenvaippa siemenen ulkopuolella.


    Siemenkuoreen kehittyy siemenen kypsymisen aikana pintarakenteita tai sen pinta saattaa limautua (myksotesta). Joissakin siemenissä on näkyvissä napaviiva tai arpi. Suurimpia rakenteita ovat lenninsiivet ja karvat. Puuvillan (Gossypium) siemenkarvat ovat maailman merkittävin tekstiilikuitujen lähde. Siemenkuoren pinnassa voi olla lisärakenteita kuten strofioli, tai eläimiä, erityisesti muurahaisia, houkuttelevia elaiosomeja.

    Erikieliset vastineet

    testaenglanti (English)
    fræskalfääri (føroyskt)
    fræskurnislanti (íslenska)
    testalatina (Latina)
    frøskallnorja (norsk)
    fröskalruotsi (svenska)
    frøskaltanska (dansk)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Kalela1971, PyykköM1980, BS2001, FN2004, TeräväE&KanervoE2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kasvitiede:siemenkuori. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:siemenkuori.)