Historia:myssypuolue

  Tieteen termipankista

  myssyt | myssypuolue

  Tarkastele käyttöesimerkkejä
  myssyt
  myssypuolue
  Määritelmä Ruotsin vapaudenajan säätyvaltiopäivillä toiminut poliittinen ryhmittymä, joka kannatti varovaista ulkopolitiikkaa Venäjän suuntaan ja hyviä kauppasuhteita Isoon-Britanniaan
  Selite

  Toisin kuin moderneilla puolueilla, 1700-luvun ruotsalaisilla puolueilla ei ollut muodollista organisaatiota, mutta vapaudenajan varhaisparlamentaarisessa järjestelmässä tietyn poliittisen linjan kannattajat ryhmittyivät tiettyjen henkilöiden ympärille.

  Nimitys myssypuolue oli alun perin hattupuolueen valtiopäivillä 1737 kansliapresidentti Arvid Hornin kannattajille keksimä haukkumasana, jolla annettiin ymmärtää, että ”yömyssyjen” politiikka oli uneliasta ja taantumuksellista. Hattujen noustua valtaan vuodenvaihteessa 1738–1739 myssyt järjestäytyivät hattujen aggressiivista ulkopolitiikkaa vastustavaksi ryhmittymäksi. Merkittäviä myssypoliitikkoja olivat kreivi Arvid Bernhard Horn, vapaaherra Matthias Alexander von Ungern-Sternberg, Samuel Åkerhjelm, Thure Gustaf Rudbeck ja piispa Jacob Serenius. Myssypuolue kannatti rauhan säilyttämistä ja Venäjää myötäilevää ulkopolitiikkaa. Linjalle löytyi tukea erityisesti osasta ylhäistä aatelia, pappissäädystä, talonpoikaissäädystä ja osasta porvarissäätyä. Myssypuolueen johdossa tapahtui 1750-luvulla sukupolvenvaihdos, ja sen poliittisissa tavoitteissa alkoivat korostua pyrkimykset tiukentaa talouskuria ja uudistaa Ruotsin merkantilistista politiikkaa, sillä hattujen pitkään jatkuneen valtakauden katsottiin johtaneen valtion varojen tuhlailuun. Valtiopäivillä 1765 myssyt pääsivät valtaan neljäksi vuodeksi, mutta epäonnistuivat talouspolitiikassaan, joutuivat valtaneuvostossa törmäyskurssille kuningas Adolf Fredrikin kanssa ja menettivät enemmistönsä hattu- ja hovipuolueelle vuonna 1769. Vuonna 1771 myssyt nousivat jälleen entistä vahvempina valtaan, mutta heidän kautensa katkesi Kustaa III:n vallankaappaukseen elokuussa 1772.

  Erikieliset vastineet

  Cap partyenglanti (English)
  parti des bonnetsranska (français)
  mössorruotsi (svenska)
  mösspartietruotsi (svenska)

  Lähikäsitteet


  Alaviitteet

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 19.7.2024: Historia:myssypuolue. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Historia:myssypuolue.)