Filosofia:uskomus

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

uskomus

uskomus
Definition hyväksyvä asenne jotakin objektia kohtaan
Explanation Uskomus on keskeinen käsite tietoteoriassa. Esimerkiksi Platon (427-347 eaa) määritteli tiedon oikeutetuksi uskomukseksi. Uskomukseen ajatellaan liittyvän jokin kohde, esimerkiksi "Uskon, että Tieteen termipankki antaa minulle totuudenmukaista tietoa". Uskomuksen kohteet voivat vaihdella aktuaalisesta tai mahdollisesta aistimuksesta asiantiloihin tai väitelauseisiin. Funktionalismi kuitenkin kiistää sen, että uskomuksella täytyy olla kohde.
Perinteisesti on ajateltu, että uskomukset ovat mielentiloja, mutta Gilbert Ryle (1900-1976) on esittänyt, että uskomus on taipumus sanoa tai tehdä jotakin pikemmin kuin mielentila. Yleensä on myös ajateltu, että uskomukset ovat vääriä tai oikeita, mutta intuitionistit ovat kiistäneet tämän ja katsoneet etteivät uskomukset ole kumpaakaan. Todennäköisyysteorian mukaan uskomukset muodostuvat asteittain.
Uskomusteoriaa on koeteltu myös ns. Mooren paradoksilla, jossa lauseesta "p, mutta en usko että p" seuraa absurdi tilanne. Lause "Sataa, mutta en usko että sataa" on absurdi ja osoittaa, että käsitettä uskomus ei aina voida käyttää perustellusti.

Equivalents

beliefenglanti
croyanceranska
föreställningruotsi
Glaubensvorstellungsaksa

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2021: Filosofia:uskomus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:uskomus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →