Filosofia:hermeneuttinen kehä

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

hermeneuttinen kehä

hermeneuttinen kehä
Definition tutkimusmenetelmä, jossa ymmärrys tutkimuksen kohteesta syvenee vähitellen
Explanation Käsite tunnetaan nykyään parhaiten Hans-Georg Gadamerin (1900-2002) kehittämässä muodossa, mutta se löytyy jo Martin Heideggerin (1889-1976) varhaisesta eksistenssifilosofiasta, jossa sillä on positiivinen rooli. Heideggerilla hermeneuttinen kehä sijoittuu täälläolon ajallisuuteen ja se on olennainen ihmisen maailmassa olemiselle.
Gadamerilla hermeneuttinen kehä nähdään prosessina, jossa merkitysten tulkinta annetaan aina toisilla merkityksillä, jotka tulkitaan toisilla merkityksillä ja niin edelleen. Merkitysten kokonaisuudella ei ole kivijalkaa, joka antaisi sille tukevan perustan reaalitodellisuudessa. Teoreettinen ajattelu erotetaan esiteoreettisesta käytännöstä ja tulkitseminen liikkuu kehässä teoreettisen ymmärtämisen ja esiteoreettisen eli praktisen ymmärtämisen välillä. Kehässä liikkuminen ei ole kuitenkaan paikallaan polkemista, sillä Gadamer korostaa kehää spiraalinomaisena prosessina. Se on eräänlainen vuoropuhelu tulkinnan kohteen ja tulkitsijan välillä.

Equivalents

hermeneutic circleenglanti

Related Concepts

Sources

SalonenT2008, MäättänenP1995, SaarinenE1994, Moran2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 28.9.2021: Filosofia:hermeneuttinen kehä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:hermeneuttinen kehä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →