Filosofia:täälläolo

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

siellä oleva | täälläolo | paikallaoleminen | olemassa oleminen

siellä oleva
täälläolo (suositeltu)
paikallaoleminen
olemassa oleminen
Definition Heideggerin yleinen tulkinta ihmisenä olemisesta
Explanation Martin Heideggerin (1889-1976) eksistenssifilosofian termi siellä oleva eli Dasein kuvaa yleisesti ihmisenä olemista, maailmassa oloa. Heidegger halusi tehdä eron saksalaiseen perinteiseen elämänfilosofiaan ja korvasi siksi sanan Leben termillä Dasein. Se on nimi ihmisen olemiselle, jota ei enää tarkastella traditionaalisesti sieluna, ajattelevana substanssina tai subjektina, vaan olentona, jonka olemisessa on kyseessä sen oman olemisen ja olemisen ylipäätään mielekkyys. Siten täälläolon määrävä piirre on kyseenalaistaminen ja huoli, joka jäsentää täälläoloa.
Täälläoleva ei ole ajatteleva tai ulottuva olio, vaan olemassa olemisen tapahtumista ja toimintaa. Olemassa olemisen toiminta on sitä, että olemisen mielen annetaan olla tai tulla ilmi. Siellä oleminen tai olemassa oleminen on maailmassa asumista, joka perustuu toisaalta siihen, että ihminen on aina "heitetty" maailmaan (maailma on olemisen välttämätön ehto ja horisontti) ja toisaalta siihen, että hän myös avaa maailmansa luomalla ja muokkaamalla sitä. Ajatteleminen on Heideggerin mukaan maailman avaamista siten, että maailman käsitetään olevan olemisen mielen ja olemassaolon tapahtuman varsinainen paikka.
Hannah Arendt (1906-1975) kritisoi Heideggerin täälläoloa atomisuudesta ja eristäytyneisyydestä.

Equivalents

Daseinsaksa

Related Concepts

Sources

LindbergS2010, BackmanJLuotoM2014, Moran2000

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.10.2021: Filosofia:täälläolo. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:täälläolo.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →