Filosofia:deduktio

From Tieteen termipankki

deduktiivinen päättely | deduktio

deduktiivinen päättely
deduktio
Definition
  1. oletetun tai annetun päättelysysteemin päättelysääntöjen mukaisesti tehty päättelyketju
  2. yleisemmin välttämättä totuuden säilyttävä päätelmä
Explanation

1. Kun päättelyä kutsutaan deduktiiviseksi, sillä viitataan päättelyketjuun, jossa päättelyn premisseistä johdetaan askel askeleelta johtopäätös jonkin annetun päättelysysteemin päättelysääntöjen mukaan. Kun päättelyn pätevyyttä tutkitaan syntaktisesti, niin joko konstruoidaan deduktio tai osoitetaan että sellainen on olemassa (ts. että se voitaisiin konstruoida). Deduktion olemassaolo on periaatteessa riippumaton sen semanttisesta tarkastelusta tai totuusmääritelmistä, mutta tavallisesti päättelysystemiltä edellytetään että sen aksioomat ovat välttämättä tosia ja päättelysäännöt välttämättä totuudensäilyttävää.

2. Kun deduktio kontrastoidaan induktion tai abduktion kanssa, sillä usein viitataan deduktiivisen päättelyn tavalliseen semanttiseen ominaisuuteen, välttämättömään totuudensäilyttävyyteen. Induktiiviset ja abduktiiviset päätelmät eivät ole välttämättä totuudensäilyttäviä. Päättely on välttämättä totuudensäilyttävää, jos kaikissa niissä tilanteissa joissa kaikki premissit ovat tosia, on myös johtopäätös tosi. Tavanomaisesti loogisella pätevyydellä viitataan juuri päättelyn deduktiiviseen pätevyyteen tässä semanttisessa mielessä.

Equivalents

deductive reasoningenglanti
deductionenglanti
deducciónespanja
deduzioneitalia
déductionranska
deduktionruotsi
Deduktionsaksa
deduktsioonviro

Related Concepts

Sources

Rantala&Virtanen2003

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2022: Filosofia:deduktio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:deduktio.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →