Filosofia:päättely

From Tieteen termipankki

päättely

päättely
Definition yleisesti päättely tarkoittaa kognitiivista prosessia, jossa olettamuksesta edetään perustellusti johtopäätökseen
Explanation Päättely jakaantuu kolmeen päälajiin: induktio, deduktio ja abduktio. Induktiossa, joka ei ole välttämättä totuuden säilyttävää päätellään rajallisesta todistusaineistosta yleiseen lainalaisuuteen. Esimerkiksi jos näemme 999 mustaa korppia, voimme siitä päätellä induktion avulla, että myös tuhannes korppi on musta.
Deduktiossa, joka on välttämättä totuuden säilyttävä, päätellään yleisestä erityiseen. Jos siis johtopäätös on tosi, myös olettamukset ovat tosia. Tavanomainen logiikan sääntöjen mukaan etenevä päättely on luonteeltaan deduktiviista. Abduktiossa puolestaan edetään todetusta ilmiöstä mahdolliseen selitykseen. Abduktiota käytetään esimerkiksi rikostutkimuksessa, jossa todisteiden perusteella pyritään löytämään tapahtuneelle mahdollinen selitys.
Lisäksi on analogiapäättelyä, jossa johtopäätökseen saavutaan samankaltaisuuden perusteella. Tutkimuskohteen tai päättelyn päämäärän perusteella voidaan myös erottaa teoreettinen ja käytännöllinen päättely.

Equivalents

reasoningenglanti
inferenzaitalia
raisonnementranska
slutledningruotsi
Schlußfolgerungsaksa

Related Concepts

Sources

BunninNYuJ2004

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 3.12.2022: Filosofia:päättely. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Filosofia:päättely.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →