Taidehistoria:repatriaatio

Tieteen termipankista

repatriaatio | kulttuuriperinnön palauttaminen

Tämä sivu on vielä tarkistamatta
repatriaatio
kulttuuriperinnön palauttaminen
Määritelmä kulttuuriperinnöksi luokiteltavien konkreettisten, alkuperäisten kulttuurin tuotteiden palauttaminen lähtöpaikkaansa, alkuperäisille omistajilleen tai heitä edustavan toimijan haltuun
Selite

Repatriaatio on kulttuureja ja kulttuuriperintöä tutkivien oppialojen kuten arkeologian, kansatieteen ja taidehistorian piirissä 2000-luvun kuluessa käyttöön otettu käsite. Se koskee sekä museoita, arkistoja että niiden kokoelmia käyttäviä ja kartuttavia tutkijoita. Käsite on syntynyt keskusteltaessa alkuperäiskansojen ja erilaisten etnisten vähemmistöjen oikeudesta hallita omaa kulttuuriperintöään ja päättää sen käytöstä. Taustalla on esimerkiksi tutkimusmatkojen, kolonialismin, imperialismin, nationalismin, sodan tai muun valta-asetelmiltaan epätasapainoisen tilanteen tuloksena syntyneet museo- ja muut kokoelmat, joihin on talletettu sekä esineitä että usein myös vainajien jäänteitä, mutta se koskee myös sitä, miten nykyiset tutkijat toimivat ja miten uusia tutkimusaineistoja kerätään ja talletetaan, sekä keillä katsotaan olevan tähän oikeus.

Suomessa repatriaation käsitettä on käytetty erityisesti keskusteltaessa saamelaisten oikeuksista, mutta tarkasteluun on otettu myös maantieteellisesti kaukaisempaa lähtökohtaa olevat aineistot. Vuonna 2019 Suomen Kansallismuseo päätti palauttaa Yhdysvaltoihin Mesa Verde -kokoelman, joka sisältää pueblo-intiaanien haudoista kerättyjä esineitä ja vainajien jäänteitä. Palautus tapahtui vuonna 2020.

Erikieliset vastineet

art repatriationenglanti (English)
cultural repatriationenglanti (English)
repatriationenglanti (English)(myös laajemmassa sisältömerkityksessä)

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

Enges&Mahlamäki2018

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Taidehistoria:repatriaatio. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:repatriaatio.)