Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu

  From Tieteen termipankki

  kulttuuriperintö ja sen suojelu

  kulttuuriperintö ja sen suojelu
  Definition kulttuuriperintö on ihmisen toiminnan seurauksena syntyneet aineelliset ja aineettomat tulokset, joiden suojelu kuuluu ympäristöperusoikeuteen
  Explanation

  Aineellinen kulttuuriperintö jaetaan kiinteään (esim. rakennusperintö) ja irtaimeen. Perustuslain 20 §:n 1 momentin mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Aineellista kulttuuriperintöä suojellaan muun muassa lailla rakennusperinnön suojelemisesta (498/2010) ja kirkkolailla (154/1993).

  Suomi on ratifioinut aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan Unescon yleissopimuksen, jossa aineettomalla kulttuuriperinnöllä tarkoitetaan käytäntöjä, kuvauksia, ilmauksia, tietoa, taitoja – sekä niihin liittyviä välineitä, esineitä, artefakteja ja kulttuurisia tiloja – jotka yhteisöt, ryhmät ja joissain tapauksissa yksityishenkilöt tunnustavat osaksi kulttuuriperintöään. Aineettoman kulttuuriperinnön synonyyminä käytetään henkistä perintöä.
  Additional Information
  Kirjoittaja: Susanna Wähä

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 29.9.2023: Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu.)