Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu

    Tieteen termipankista

    kulttuuriperintö ja sen suojelu

    kulttuuriperintö ja sen suojelu
    Määritelmä kulttuuriperintö on ihmisen toiminnan seurauksena syntyneet aineelliset ja aineettomat tulokset, joiden suojelu kuuluu ympäristöperusoikeuteen
    Selite

    Aineellinen kulttuuriperintö jaetaan kiinteään (esim. rakennusperintö) ja irtaimeen. Perustuslain 20 §:n 1 momentin mukaan vastuu luonnosta ja sen monimuotoisuudesta, ympäristöstä ja kulttuuriperinnöstä kuuluu kaikille. Aineellista kulttuuriperintöä suojellaan muun muassa lailla rakennusperinnön suojelemisesta (498/2010) ja kirkkolailla (154/1993).

    Suomi on ratifioinut aineettoman kulttuuriperinnön suojelemista koskevan Unescon yleissopimuksen, jossa aineettomalla kulttuuriperinnöllä tarkoitetaan käytäntöjä, kuvauksia, ilmauksia, tietoa, taitoja – sekä niihin liittyviä välineitä, esineitä, artefakteja ja kulttuurisia tiloja – jotka yhteisöt, ryhmät ja joissain tapauksissa yksityishenkilöt tunnustavat osaksi kulttuuriperintöään. Aineettoman kulttuuriperinnön synonyyminä käytetään henkistä perintöä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Susanna Wähä

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 18.4.2024: Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:kulttuuriperintö ja sen suojelu.)