Arkeologia:artefakti

  From Tieteen termipankki

  artefakti

  artefakti
  Definition ihmisen valmistama objekti: arkeologisessa yhteydessä yleensä esine tai rakenne
  Explanation

  Termin tavallisin käyttö on lähellä arkikielen esine-sanan käyttöä tai sen synonyymina. Suppeassa merkityksessä artefaktilla viitataan ainoastaan tarkoituksellisesti tuotettuihin esineisiin erotukseksi sivutuotteena syntyneestä valmistusjätteestä. Rakenteiden ja rakennusten tulkitseminen artefakteiksi on tilannesidonnaista. Esimerkiksi talo voidaan käsittää artefaktiksi, jos se on yksi ulkomuseon näyttelyesineistä. Arkeologiselta kaivaukselta löytynyt rakennuksen osa kuten hirsi on mahdollista käsittää esineeksi.

  Jäännöksen alakäsitteinä artefakti ja sen vieruskäsitteeksi määrittyvä ekofakti kattavat kaikki arkeologisen tutkimuksen piirissä tarkasteltavat materiaaliset primäärilähteet. Arkeologiassa tarkasteltavien materiaalisten entiteettien mittakaavalle ei ole raja-arvoja: arkeologinen katse voi teoriassa kohdistua mihin tahansa nanopartikkeleista globaaleiden ilmiöiden materiaalisiin seurauksiin.
  Additional Information lat. artefactum; arte = taito; factum = tehty, valmistettu; facere = tehdä. Jonkin materiaalisen muodostelman tulkitseminen ihmisen tekemäksi ei ole yksiselitteistä tai itsestään selvää. Kysymystä artefaktin määrittelyn kriteereistä on tarkasteltu myös taiteen ja biotekniikan filosofiassa.

  Equivalents

  artefactenglanti
  artifactenglanti
  artefactumlatina
  artefaktruotsi
  артефактvenäjä

  Related Concepts


  References

  Lähdeviittaus tähän sivuun:
  Tieteen termipankki 23.9.2023: Arkeologia:artefakti. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Arkeologia:artefakti.)