Kirjallisuudentutkimus:kokeellinen kirjallisuus

    Tieteen termipankista

    kokeellinen kirjallisuus

    kokeellinen kirjallisuus (luo nimityssivu)
    Määritelmä uusia taiteellisia ratkaisuja etsivä kirjallisuus; erityisesti radikaali innovatiivisuus ja poikkeaminen traditiosta sekä nykykirjallisuuden valtavirrasta. Tällaisena osa kokeellisen taiteen laajaa ilmiötä ja sukua kokeelliselle tieteelle.
    Selite

    Kokeellisuus on kirjallisuudentutkimuksen käsitteenä vakiintumaton. Kokeellisen kirjallisuuden (engl. experimental literature, experimental fiction) alle on luettu useita erilaisia asioita: 1) Avantgardeliikkeiden toiminta uusien kirjoittamisen tapojen kannalta. On kuitenkin huomattava, että kirjallisuus oli näissä liikkeissä sivuosassa ja olennaisempaa oli nimenomaan uuden luominen taiteenlajien eroja kyseenalaistamalla ja pyrkimällä yhdistämään taide ja elämä.

    2) Kokeellisuudesta on puhuttu vakiintuneen taiteenlajin sisällä, vailla laajoja pyrkimyksiä muuttaa taiteen rajoja ja toisaalta yksilön toimintana erona avantgarden kollektiivisuuteen. Kokeellisiksi on nimitetty löyhiä kirjallisia ryhmittymiä, kuten uusi romaani ja surfiktio, laajoja suuntauksia kuten käsitteellinen kirjallisuus (konseptualismi) ja menetelmällinen kirjallisuus (proseduraalisuus), mutta myös yksittäisiä kirjailijoita.

    3) Ranskalaiskirjailija Émile Zola nimitti 1890-luvulla kokeelliseksi romaaniksi (roman expérimental) tapaansa yhdistää kirjoittamisensa positivistiseen tieteentekemisen tapaan.

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:kokeellinen kirjallisuus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:kokeellinen kirjallisuus.)