Kirjallisuudentutkimus:avantgarde

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

avantgarde

avantgarde
Definition

1 Taiteen edelläkulkijat, etujoukko, joka pyrkii edistämään taidetta kollektiivisella toiminnalla.

2 Erityisesti 1900-luvun alun suuntaukset, kuten venäläinen ja italialainen futurismi, dada ja surrealismi, jotka pyrkivät taiteen rajojen muuttamiseen.
Explanation Termi avantgarde on historiallinen yleisnimitys monille eri taiteen aloille, ja avantgardelle oli tyypillistä taiteidenvälisyys. Kirjallisuuden avantgardesuuntauksiksi lasketaan futurismi, dada ja surrealismi, jotka kehittyivät 1900-1930 -luvuilla. Kuitenkin käsite on tätä historiallista kontekstia laajempi, sillä avantgardistinen kirjallisuuskäsitys ja radikaali innovatiivisuus sisältyvät 1950-luvulta lähtien myös sellaisiin kirjallisiin liikkeisiin ja koulukuntiin kuten uusi romaani, lettrismi, Oulipo, sekä language-runous (tai L=A=N=G=U=A=G=E -runous).
Additional Information

Avantgarden käsitteen alkuperä on sotilaskielessä: ranskan avant-garde merkitsee etujoukkoa. Avantgarden idea muotoiltiin yhtäältä 1800-luvun romantiikassa ja toisaalta sosialistisesti suuntautuneessa taideteoriassa. Jälkimmäistä seuraten avantgardea on ajateltu poliittiselta kannalta ja se on kytketty erityisesti yhteiskunnallisen edistyksen ihanteeseen sekä siihen kuuluneeseen ”uuden ihmisen” luomiseen.

Venäläisen vallankumouksellisen Mihail Bakuninin 1878 perustama lyhytaikainen aikakauslehti L'Avant-garde keskittyi poliittiseen agitaatioon. Sanaa käytettiin taiteen ja kirjallisuuden yhteydessä ensimmäisen kerran kuitenkin jo 1820-luvulla. Avantgardetutkimuksessa ”historialliseksi avantgardeksi” kutsutaan 1900-luvun alussa, ennen toista maailmansotaa syntyneitä suuntauksia, kuten venäläinen ja italialainen futurismi, dada ja surrealismi.

Equivalents

avant-garderanska

Related Concepts

Sources

HosiaisluomaY2003, KatajamäkiS&VeivoH2007

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 15.6.2021: Kirjallisuudentutkimus:avantgarde. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:avantgarde.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →