Kirjallisuudentutkimus:avantgarde
avantgarde
avantgarde |
Määritelmä
1 Taiteen edelläkulkijat, etujoukko, joka pyrkii edistämään taidetta kollektiivisella toiminnalla.
2 Erityisesti 1900-luvun alun suuntaukset, kuten venäläinen ja italialainen futurismi, dada ja surrealismi, jotka pyrkivät taiteen rajojen muuttamiseen.Selite
Termi avantgarde on historiallinen yleisnimitys monille eri taiteen aloille, ja avantgardelle oli tyypillistä taiteidenvälisyys. Kirjallisuuden avantgardesuuntauksiksi lasketaan futurismi, dada ja surrealismi, jotka kehittyivät 1900-1930 -luvuilla. Kuitenkin käsite on tätä historiallista kontekstia laajempi, sillä avantgardistinen kirjallisuuskäsitys ja radikaali innovatiivisuus sisältyvät 1950-luvulta lähtien myös sellaisiin kirjallisiin liikkeisiin ja koulukuntiin kuten uusi romaani, lettrismi, Oulipo, sekä language-runous (tai L=A=N=G=U=A=G=E -runous).
Lisätiedot
Avantgarden käsitteen alkuperä on sotilaskielessä: ranskan avant-garde merkitsee etujoukkoa. Avantgarden idea muotoiltiin yhtäältä 1800-luvun romantiikassa ja toisaalta sosialistisesti suuntautuneessa taideteoriassa. Jälkimmäistä seuraten avantgardea on ajateltu poliittiselta kannalta ja se on kytketty erityisesti yhteiskunnallisen edistyksen ihanteeseen sekä siihen kuuluneeseen ”uuden ihmisen” luomiseen.
Venäläisen vallankumouksellisen Mihail Bakuninin 1878 perustama lyhytaikainen aikakauslehti L'Avant-garde keskittyi poliittiseen agitaatioon. Sanaa käytettiin taiteen ja kirjallisuuden yhteydessä ensimmäisen kerran kuitenkin jo 1820-luvulla. Avantgardetutkimuksessa ”historialliseksi avantgardeksi” kutsutaan 1900-luvun alussa, ennen toista maailmansotaa syntyneitä suuntauksia, kuten venäläinen ja italialainen futurismi, dada ja surrealismi.Erikieliset vastineet
avant-garde | ranska (français) |
Lähikäsitteet
- kokeellinen kirjallisuus (vieruskäsite)
- modernismi (vieruskäsite)
Käytetyt lähteet
HosiaisluomaY2003, KatajamäkiS&VeivoH2007
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:avantgarde. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:avantgarde.)