Kirjallisuudentutkimus:klassinen narratologia

    Tieteen termipankista

    klassinen narratologia

    klassinen narratologia
    Määritelmä Kertomusteorian suuntaukset, jotka kehittyivät etenkin toisen maailmansodan jälkeen venäläisen formalismin, ”uuden retoriikan” ja strukturalismin teorioiden varaan yhteisenä pyrkimyksenään muodostaa yleinen teoria kertomuksesta, kertomuksen ”kielioppi”.
    Selite

    Klassisen narratologian suuntauksiin kuuluvat strukturalistinen narratologia (esim. Greimas, Bremond, Genette, Todorov, Bal), uusaristoteelinen retorinen kertomustutkimus (Booth), saksalainen kertomusteoria (Stanzel) ja Tel Avivin funktionalistinen poetiikka (esim. Hrushovski, Sternberg, Perry). Klassisen narratologian lähtökohta on kertomuksen määrittely kerrotuksi tarinaksi. Tämän erottelun mukaisesti tutkimusalaa on jaettu tarinan ja diskurssin (kerronnan) narratologiaan. Tarinan eli tapahtumasarjan analyysissa käytetyimpiä malleja ovat olleet Proppin funktioanalyysi ja Greimasin aktanttimalli. Diskurssinarratologian keskeisiä saavutuksia on puheen ja ajattelun esittämisen keinoja erittelevä käsitteistö (ks. puheen esittäminen).

    Klassisen narratologian malleja ja käsitteellisiä erotteluja ei ole kokonaan hylätty vaan niihin viitataan edelleen jälkiklassisen narratologian suuntauksissa (poikkeuksina sosiolingvistinen kertomustutkimus, tietyt kognitiivisen narratologian suuntaukset) tavoitteena osoittaa niiden pätevyyden rajat.

    Erikieliset vastineet

    classical narratologyenglanti (English)

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 2.11.2024: Kirjallisuudentutkimus:klassinen narratologia. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kirjallisuudentutkimus:klassinen narratologia.)