Oikeustiede:työajan tasoittumisjärjestelmä

    Tieteen termipankista

    työajan tasoittumisjärjestelmä

    työajan tasoittumisjärjestelmä
    Määritelmä keskimääräisen säännöllisen työajan järjestämisen muotoihin liittyvä ennalta laadittu suunnitelma, josta selviää, minkä ajan kuluessa työajan on tarkoitus tasoittua vastaamaan työntekijän sovittua tai muutoin määräytyvää säännöllistä työaikaa
    Selite

    Työnantajan on käytettävä työajan tasoittumisjärjestelmää esimerkiksi silloin, kun käytössä on työaikalain 6 §:n 2 momentissa tarkoitettu keskimääräinen työaika. Työajan on tällöin tasoituttava sovittuun tai muuten työsuhteen ehtona noudatettavaan säännöllisen työajan enimmäismäärään enintään 52 viikon tasoittumisjakson aikana. Vaikka tasoittumisjakso voi olla muukin kuin kalenterivuosi, on työntekijän tekemien ylityötuntien määrä tasoittumisjakson sijoittumisesta riippumatta pystyttävä selvittämään kalenterivuosittain.

    Työajan tasoittumisjärjestelmää käytetään myös silloin, kun säännöllinen työaika on järjestetty keskimääräiseksi joko työaikalain 7, 12 tai 13 § nojalla sekä silloin, kun tasoittumisjaksosta on sovittu joko työaikalain 9 tai 10 §:ssä tarkoitetulla tavalla.

    Työntekijöiden tulee tietää etukäteen sovellettavan tasoittumisjakson pituus sekä työaikojen viikoittainen vaihtelu. Tasoittumisjärjestelmä tulee laatia vähintään siksi ajaksi, jonka kuluessa työaika tasoittuu vastaamaan työntekijän säännöllistä viikkotyöaikaa. Lisäksi siitä on käytävä ilmi kunkin viikon säännöllinen työaika. Sen sijaan vuorokautisia työaikoja tai lepoaikojen sijoittumista ei tasoittumisjärjestelmään tarvitse merkitä, ellei noudatettavasta työehtosopimuksesta muuta johdu.

    Henkilöstön edustajalle on varattava tilaisuus esittää mielipiteensä suunnitellusta tasoittumisjärjestelmästä. Tällöin on luonnokseen perehtymisen varattava "riittävästi" aikaa. Tasoittumisjärjestelmän muuttaminen on joustavaa. Ainoa laissa säädetty edellytys on, että muutoksista on tiedotettava "hyvissä ajoin". Sellaisessa osa-aikatyössä, jossa säännöllinen työaika ei minään viikkona ylitä 40 tuntia viikossa, ei välttämättä tarvitse käyttää tasoittumisjärjestelmää. Jos tasoittumisjärjestelmää ei ole, on viikoittainen yli 40 tuntia ylittävä työ aina ylityötä.

    Tasoittumisjärjestelmä ja työvuoroluettelo tulee, jos mahdollista, laatia samalle ajanjaksolle. Tällä tavoin yhdistetyn luettelon muuttamista koskevat säännökset määräytyvät työvuoroluettelon muuttamista koskevan sääntelyn mukaan.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Marjo Ylhäinen

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:työajan tasoittumisjärjestelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työajan tasoittumisjärjestelmä.)