Oikeustiede:työehtosopimus
työehtosopimus
työehtosopimus |
Työehtosopimus on solmittava kirjallisesti. Sopimus voi syntyä myös siten, että sen sisältö merkitään sopimuspuolten välisessä neuvottelussa laadittavaan pöytäkirjaan, joka todetaan yhteisesti sovitulla tavalla oikeaksi. Työehtosopimuksen solmineen työnantajapuolen on toimitettava työehtosopimus jäljennöksenä ja sähköisenä sosiaali- ja terveysministeriölle kuuden kuukauden kuluessa sopimuksen allekirjoittamisesta.
Työehtosopimuslaissa on säädetty työehtosopimukseen sidotuista tahoista. Työehtosopimuslain 4 §:n 2 momentin säännöksellä on laajennettu työehtosopimukseen sidotun työnantajan velvollisuutta noudattaa työehtosopimusta. Työnantaja, joka on sidottu työehtosopimukseen työehtosopimuslain nojalla, on velvollinen noudattamaan tätä itseään sitovaa työehtosopimusta lähtökohtaisesti kaikkien palveluksessaan olevien, työehtosopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa työtä suorittavien työntekijöiden työsuhteissa riippumatta siitä, onko työntekijä jäsenyytensä myötä sidottu työehtosopimukseen vai ei. Työehtosopimuksessa voi kuitenkin olla sovittuna määräys, jonka mukaan työehtosopimusta ei kuitenkaan sovelleta muihin kuin sen solmineen yhdistyksen jäseniin.
Työehtosopimuslaissa säädetään myös työehtosopimuksen irtisanomisesta sekä sopimusmääräysten ja työrauhavelvollisuuden rikkomisen seuraamuksista.
Velvollisuus noudattaa työehtosopimusta perustuu joko työehtosopimuslakiin (normaalisitova työehtosopimus) tai työsopimuslakiin (yleissitova työehtosopimus).Kirjoittaja: Jaana Paanetoja
Related Concepts
- luottamusmies
- velvoitemääräys
- normimääräys
- yleissitova työehtosopimus
- työrauhavelvollisuus
- yleissopimus
- irtisanomissuoja
- työsopimus
- lomaraha
- työsuhde
References
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.2.2021: Oikeustiede:työehtosopimus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:työehtosopimus.)
Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →