Oikeustiede:insolvenssioikeus

    Tieteen termipankista

    insolvenssioikeus | maksukyvyttömyysoikeus

    insolvenssioikeus
    maksukyvyttömyysoikeus
    yleistäytäntöönpano
    täytäntöönpano-oikeus
    siviilitäytäntöönpano
    Määritelmä Insolvenssioikeus-termiä käytetään oikeudenalasta, joka kattaa maksukyvyttömään velalliseen kohdistuvat täytäntöönpanomenettelyt. Suppeassa merkityksessä insolvenssioikeus viittaa yleistäytäntöönpanoon eli menettelyihin, jotka koskevat velallisen koko varallisuutta ja velkoja. Laajassa merkityksessä insolvenssioikeus kattaa myös erillistäytäntöönpanon eli ulosoton.
    Selite

    Maksukyvyttömyyteen eli insolvenssiin liittyviä menettelyjä koskeva terminologia on pitkään ollut varsin epäyhtenäistä. Insolvenssioikeuden synonyyminä on etenkin aikaisemmin käytetty termiä maksukyvyttömyysoikeus. Suppeassa merkityksessä insolvenssioikeudella tarkoitetaan yleistäytäntöönpanoa, jossa saman menettelyn piiriin vedetään kaikki maksukyvyttömän velallisen velkojat. Yleistäytäntöönpanoon kuuluvia menettelyjä ovat konkurssi, yrityssaneeraus ja yksityishenkilön velkajärjestely, joista käytetään Euroopan unionin lainsäädännössä yläkäsitettä maksukyvyttömyysmenettely. Oikeustieteessä myös termi insolvenssimenettely on yleisesti käytössä. Erillistäytäntöönpano eli ulosotto luetaan usein osaksi insolvenssioikeutta, vaikka velallisen maksukyvyttömyys ei olekaan menettelyn edellytys. Käytännössä enemmistö ulosottovelallisista on maksukyvyttömiä ja vain pieni osa ”maksuhaluttomia”.

    Insolvenssimenettelyt voidaan tavoitteidensa puolesta jakaa likvidaatio- ja rehabilitaatiomenettelyihin. Konkurssin lähtökohtana on likvidaatio, jossa velallisen varallisuus muutetaan rahaksi ja jaetaan velkojien kesken. Yrityssaneerauksen ja yksityishenkilön velkajärjestelyn tavoitteena on rehabilitaatio, jossa velallisen velkavastuuta pienennetään yrityksen toiminnan tervehdyttämiseksi tai yksityishenkilön taloudellisen aseman parantamiseksi. Yrityssaneerauksessa ja yksityishenkilön velkajärjestelyssä täytäntöönpano on siis konkurssista poiketen vain yksi menettelyn tavoitteista. Ulosoton eli velkakohtaisen erillistäytäntöönpanon tavoitteena on lähtökohtaisesti ainoastaan kyseistä velkaa koskeva täytäntöönpano.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Johanna Niemi

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Könkkölä&Linna2013, NiemiJ2009, Koskelo&Lehtimäki1997, UittoT2010, KoskeloP1994, KouluR2009, Linna&Leppänen2014

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 22.11.2024: Oikeustiede:insolvenssioikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:insolvenssioikeus.)