Oikeustiede:oikeushallinto/laajempi kuvaus
Palaa takaisin käsitesivulle
Tasavallan presidentillä ja valtioneuvostolla on ylin toimivalta hallinto-asioissa. Niiden lisäksi yleinen toimivalta oikeushallintoasioissa kuuluu oikeusministeriölle. Valtioneuvoston oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies valvovat viranomaisten ja tuomioistuinten toiminnan laillisuutta. Korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus valvovat alaistensa tuomioistuinten lainkäyttöä sekä käsittelevät niille erikseen uskotut oikeushallintoasiat. Vastaava toimivalta on hovioikeuksilla alaisiinsa tuomioistuimiin. Tuomioistuimilla sekä ulosotto- ja syyttäjäviranomaisilla on laaja itsehallinto omaa toimintaansa koskevissa asioissa. Tuomioistuimet hoitavat erilaisia lähinnä asianomaista tuomioistuinta itseään koskevia hallintotehtäviä, kuten henkilöstönsä kehittämistä, määräaikaisten tuomarien ja muun henkilöstön rekrytointeja samoin kuin muuta henkilöstöhallinnon suunnittelua ja tiedotusta.
Valtakunnansyyttäjänvirasto, Valtakunnanvoudinvirasto sekä Rikosseuraamuslaitoksen keskushallintoyksikkö huolehtivat keskushallintoviranomaisena hallinnonalansa tulosohjauksesta, toimintaedellytyksistä ja kehittämisestä. Keskusvirastot huolehtivat myös henkilöstö- ja taloushallinnon tehtävistä, viestinnästä ja henkilöstön koulutuksesta sekä vastaavat tahoillaan toimialojensa lakimääräisestä tai sopimuksiin perustuvasta kansainvälisestä yhteistyöstä. Ne käsittelevät virkamiestensä toiminnasta tehdyt kantelut ja vastaavat kansalaiskirjeisiin.
Mikäli keskusvirastoa ei ole, vastuu oikeudenhoitoon liittyvien oikeushallintoasioiden valmistelusta ja toteuttamisesta kuuluu oikeusministeriön oikeushallinto-osastolle, joka huolehtii tuomioistuinten ja valtion oikeusaputoimistojen toimintaedellytyksistä. Osasto vastaa myös osaltaan niiden toiminnan kehittämisestä.
Lainkäyttö ei ole hallintoa, joten siihen ei sovelleta hallintolakia (434/2003) eikä hallintoviranomaista koskevaa muutoksenhakumenettelyä. Lainkäyttöviranomaistenkin toiminta edellyttää kuitenkin normaalia virastoa koskevia hallintotoimenpiteitä ja hallintoratkaisuja. Tällaisia ovat muun muassa nimitysasiat sekä muut henkilöstö- ja taloushallintoasiat. Oikeushallintoasioita ovat myös lainkäyttötoiminnan järjestämistä koskevat hallinnolliset asiat.
Kirjoittajat: Kari Kiesiläinen, Heikki Liljeroos ja Heidi Myllys