Oikeustiede:oikeushallinto
oikeushallinto
oikeushallinto |
Oikeushallintoasioita ovat oikeudenhoitoon liittyvät hallintoasiat, jotka koskevat tuomioistuimia, oikeudenkäyntimenettelyä, oikeudellista jaotusta, julkista oikeusaputoimintaa, yleistä edunvalvontaa, yleistä asianajajayhdistystä, syyttäjäntoimintaa, ulosottotointa, kuluttajariitalautakuntaa, tutkintavankeuden toimeenpanoa, yhdyskuntaseuraamusten ja vankeusrangaistusten täytäntöönpanoa sekä muuta tuomioiden ja päätösten täytäntöönpanoa, Rikosseuraamuslaitosta, armahdusta ja kansainvälistä oikeusapua.
Oikeushallintoasioiksi voidaan lukea myös oikeusministeriölle kuuluvat lainsäädäntöasiat sekä eräät muut sille uskotut hallintotehtävät, kuten virastojen tulosohjaus sekä erilaiset tukitoiminnot. Tukitoimintoihin sisältyvät muun muassa oikeusministeriön hallinnonalan henkilöstön koulutus, toimitila-asiat ja tietohallinto, mukaan lukien tietojärjestelmien kehittäminen ja ylläpito. Muita merkittäviä oikeushallinnon lainkäyttöön liittyviä tukitehtäviä ovat palkanlaskenta ja kirjanpito. Oikeusrekisterikeskus hallinnoi oikeushallinnon suuria rekistereitä ja tietohallintojärjestelmiä, joita ovat esimerkiksi oikeudellisen aineiston tietopankki Finlex, eri tuomioistuinten asiankäsittelyjärjestelmät, rikosrekisteri ja ulosoton tietojärjestelmä.
Valtioneuvostossa oikeudenhoitoon liittyvät asiat kuuluvat oikeusministeriölle. Oikeusministeriö vastaa oikeudenhoidon yleisestä järjestämisestä ja kehittämisestä. Tämä tapahtuu lainsäädännöllä ja erilaisilla hallinnollisilla toimenpiteillä. Valtioneuvostossa oikeudenhoitoon kuuluvat asiat esittelee oikeusministeri. Oikeusministeriön toimiala ja tehtävät määritellään valtioneuvoston ohjesäännössä ja valtioneuvoston asetuksessa oikeusministeriöstä.Kirjoittajat: Kari Kiesiläinen, Heikki Liljeroos ja Heidi Myllys
Lähikäsitteet
Käytetyt lähteet
RapolaT1998, MäenpääO2003, s. 13-14 ja 254
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:oikeushallinto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:oikeushallinto.)