Oikeustiede:vesioikeus (oikeudenala)

Tieteen termipankista

vesioikeus
oikeudenala

vesioikeus
Määritelmä Vesioikeus on vesiluonnonvaran hyödyntämistä ja suojelua koskeva oikeudenala. Vesioikeus on myös historiallisen vesiasioita käsitelleen viranomaisen nimi.
Selite

Vesioikeudella on läheiset yhteydet moniin oikeustieteen lähialueisiin. Sisältönsä suhteen se on perinteisesti ollut eräs maa- ja vesioikeuden pääalue, nyttemmin myös keskeinen osa modernia ympäristöoikeutta. Kansainvälisessä oikeudessa vesioikeus (kuten merioikeuskin) on merkittävä sopimustoiminnan alue. Oikeusjärjestyksen pääjaottelujen kannalta vesioikeudessa on merkittävästi sekä yksityisoikeuden että julkisoikeuden alaan kuuluvia lohkoja. Menettelylliseltä kannalta vesioikeuteen sisältyy sekä lainkäyttöön että hallinnolliseen päätöksentekoon kuuluvia oikeuskeinoja, kuten myös sopimustoiminnan alaan luettavaa päätäntävaltaa.

Laajassa merkityksessä vesioikeuteen luetaan paitsi vesienkäyttöä myös vesialueiden omistusta, hallintaa, alueiden muodostusta, yhteisalueiden hallintoa yms. koskevat kysymykset. Suppeassa merkityksessä taas vesioikeuteen luetaan pääasiassa vesienkäyttöä koskeva sääntely, jonka ytimessä on vesilainsäädäntö. Se koskee vesien hyödyntämistä, lupajärjestelmiä, viranomaisten päätöksentekoa, korvauskysymyksiä ja myös vesienkäyttöön liittyviä rangaistus- yms.järjestelmiä.

Historiallisen kehityksen perusteella vesioikeus on ollut tapana jakaa hyötyisään (lukratiiviseen) ja suojaavaan (defensiiviseen) vesioikeuteen. Edellinen ilmaisu kuvastaa hankkeita tai käyttömuotoja, joiden tarkoituksena on tuottaa käyttäjälle hyötyä. Useimmat vesilainsäädännössä säännellyt hankkeet ovat pohjimmiltaan tällaisia. Suojaava vesioikeus taas tarkoittaa hankkeita, joiden tarkoituksena on vähentää veden aiheuttamaa haittaa; pääasiassa kysymys on ollut veden vaivaaman maan kuivattamisesta, järvenlaskusta, ojituksesta, tulvien ehkäisystä yms. Näiden hankkeiden merkitys on nykyisin huomattavasti vähentynyt.

Vesioikeuden osa-alueita kansallisen oikeuden rinnalla ovat kansainvälinen vesioikeus ja Euroopan unionin vesioikeus.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Erkki J. Hollo

Lähikäsitteet

Käytetyt lähteet

HolloE2006, HolloE2014, Kuusiniemi&al2013, PietiläJ1973

Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:vesioikeus (oikeudenala). (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vesioikeus (oikeudenala).)