Oikeustiede:juristioikeus

Tieteen termipankista

juristioikeus

juristioikeus
Määritelmä yleisnimitys oikeudelle, joka perustuu juristien eli lakimiesammatin harjoittajien yhteiseen näkemykseen oikeuden sisällöstä, vastakohtana tuomarioikeudelle tai säädännäisoikeudelle
Selite Juristioikeudella (saks. Juristenrecht) viitataan oikeusjärjestelmän tai oikeuskulttuurin osa-alueeseen, jossa lakimiesammattilaiset määrittävät voimassa olevan oikeuden sisällön lainsäätäjän vaietessa. Vaikka juristioikeusjärjestelmissä esiintyy runsaasti kiistoja ja koulukuntaeroja, voidaan juristioikeuden katsoa olevan voimassa kun olennaisia osia oikeusjärjestelmästä perustuu yhteisymmärrykseen lakimiesten välillä siitä mikä oikeuden sisältö on, lainsäädännön tai tuomioistuinratkaisujen sijasta. Täysin puhtaita juristioikeusjärjestelmiä ei käytännössä ole, sillä esimerkiksi tunnetuimmassa juristioikeudessa eli roomalaisessa oikeudessa juristioikeus esiintyi osana sekajärjestelmää, jossa sen kanssa oli rinnakkaisena sekä keisarillista tuomarioikeutta että säädännäisoikeutta. Roomalaisen oikeuden lisäksi esimerkiksi islamilainen sharia on nähty ainakin alkujaan juristioikeusjärjestelmänä. Klassisessa juristioikeusteoriassa juristien keskeinen rooli oikeuden sisällön määrittämisessä on nähty olennaisempana piirteenä kuin oikeuden ottama muoto. Siten esimerkiksi tuomarien päätöksissä muotonsa saava oikeus voi yhtä lailla olla juristioikeutta.
Lisätiedot
Kirjoittaja: Kaius Tuori

Lähikäsitteet


Alaviitteet

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:juristioikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:juristioikeus.)