Kasvitiede:siemen

    Tieteen termipankista

    siemen

    siemen
    Määritelmä siemenkasvien siemenaiheesta hedelmöityksen jälkeen kehittynyt lisääntymisrakenne ja leviäin, jota ympäröi siemenkuori
    Selite

    Siemen sisältää kasvin alkion ja yleensä myös vararavintoa siemenvalkuaisena. Kypsien siementen siemenvalkuaisen määrä eri kasveissa on hyvin vaihteleva; puhutaan siemenvalkuaispitoisista ja siemenvalkuaisettomista siemenistä. Koppisiemenisten kasvien siemenaiheet ovat emiön sikiäimen sisällä; siementen kehittyessä sikiäimestä tulee hedelmä. Paljassiemenisten kasvien siemenaiheet ovat paljaina emikävyn emilehtien tyviosien pinnoilla, ja siemenet kehittyvät ilman hedelmän suojaa.

    Siementen koot vaihtelevat paljon, pienimpiä ovat kämmekkäkasvien (Orchidaceae) siemenet (paino μg-luokassa) ja maailman suurin on seychellienpalmun (Lodoicea maldivica) n. 6-15 kg painava siemen. Muodoltaan siemenet voidaan luokitella esim. ellipsoideiksi, pallomaisiksi, linssimäisiksi, munanmuotoisiksi jne. Väreiltään ne ovat yleensä ruskeita tai mustia; punaiset, vihreät, keltaiset ja valkoiset ovat harvinaisia. Siementen pintarakenteissa on paljon niiden tunnistamista helpottavia tuntomerkkejä ja siemenkuori voi olla sileä, eri tavoin uurteinen, kuoppainen, harjuinen, verkkomainen, nystermäinen jne. Siemenessä voi olla lisäksi erilaisia lisäkkeitä kuten lenninsiipiä, piikkejä, karvoja, siemenvaippa, elaiosomi jne. Siemenet leviävät monin tavoin ja erilaisista pintarakenteista on siinä hyötyä.

    Useimmat siemenet vaativat lepotilan ennen itämistään. Itämisessä siemenkuori jää maahan, mutta joillakin kasveilla se voi nousta sirkkalehtien mukana maan pinnalle. Siemenet saattavat säilyttää itämiskykynsä maaperän siemenpankeissa vuosikymmenienkin ajan. Kasvien, etenkin hyötykasvien ja uhanalaisten kasvien, siemeniä kerätään kansainvälisiin ja kansallisiin siemenpankkeihin niiden perinnöllisen monimuotoisuuden säilyttämiseksi.

    Erikieliset vastineet

    seedenglanti (English)
    fræfääri (føroyskt)
    fræislanti (íslenska)
    frønorja (norsk)
    fröruotsi (svenska)
    frøtanska (dansk)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    RK1998, BS2001, FN2004

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Kasvitiede:siemen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Kasvitiede:siemen.)