Oikeustiede:monopolista säätäminen
monopolista säätäminen
monopolista säätäminen |
Vuoden 1919 hallitusmuodon kaudella säädettiin erinäisistä monopoleista (mm. alkoholimonopoli ja valtion viljavaraston monopoli mm. viljan tuontiin, valtioneuvostolle kaavailtu villamonopoli, ja rahapelimonopoli). Perustuslaki ei tuolloin vahvistanut nimenomaisin säännöksin elinkeinovapautta, joskin eräitä siihen viittaavia päätelmiä tehtiin vanhasta omaisuudensuojasäännöksestä. Sääntönä eräissä perutuslakivaliokunnan lausunnoissa oli se, että monopoli voitiin perustaa, mutta edellytyksin, että vapaan elinkeinonharjoittamisen tultua muilta kielletyksi, monopolista voitiin säätää tavallisella lailla edellytyksin, että arvottomaksi käyvästä varallisuudesta maksetaan kohtuullinen korvaus. Joissakin tapauksissa sovellettiin pakkolunastuksen korvauskriteereitä.
Perustuslain 18 § vahvistaa elinkeinovapauden lakiviittauksin: jokaisella on oikeus lain mukaan hankkia toimeentulonsa valitsemallaan elinkeinolla. Elinkeinovapautta voidaan tällöin rajoittaa perusoikeuksien yleisten rajoittamisedellytysten puitteissa ja jossain määrin niitä laajemminkin. Elinkeinotoiminnan monopolisoimisen merkitessä ehdotonta elinkeinovapauden rajoitusta tietyllä toimialalla, lainsäädäntötoimenpiteellä täytyy olla erityisen painavat yhteiskuntapoliittiset syyt. Lähtökohtana on, että pelkästään elinkeinotoiminnan luvanvaraistamisen välityksin ei voida toteuttaa de facto monopoleja (mm. PeVL 38/1996).Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- elinkeinovapaus
- julkisoikeudellinen yhteisö
- lakiviittaus
- omaisuudensuoja
- pakkolunastus (valtiosääntöoikeus)
- perusoikeuksien yleiset rajoittamisedellytykset
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 22.12.2024: Oikeustiede:monopolista säätäminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:monopolista säätäminen.)