synonyymiset termit (esim. kaksikielisyys ja bilingualismi)
Minusta tässä tapauksessa kannattaisi yhdenmukaistaa kaikki ensimmäisenä näkyvät termit suomenkielisiksi, eli siirtää "bilingualismi" sivuksi "kaksikielisyys". Hakukomento näyttäisi löytävän sievästi molemmat nimitykset. Täysin yhtenäistä linjaa emme kai pysty tässä kieliasiassa vetämään, koska esim. kielitieteen osa-alueista päätettiin jo käyttää nykyisin käytössä olevia nimityksiä "syntaksi", "morfologia" jne.
Vaihdoin nyt kaksikielisyyden ensimmäiseksi nimitykseksi sen vuoksi, että yksi/kaksi/moni/rinnakkaiskielisyys muodostaisivat hyvänmuotoisen sarjan. Ne ovat sopivan läpinäkyviäkin, ja toisaalta bilingualismi tulee silti esiin. Se, valitaanko vierasperäinen vai omaperäinen nimitys termin ensimmäiseksi hakusanaksi, riippuu kovin monista asioista, mm. termien ja niiden lähikäsitteisiin vakiintuneiden nimitysten vakiintuneisuudesta. Englannin termi lingual ('kielellinen') on bilingualismin pohjana yksiselitteinen, kun taas linguistic on harmillisesti kaksiselitteinen ('kielellinen';'kielitieteellinen'), minkä vuoksi kokeilin suomenkieliseen nimitykseen biligvismi suositusta vältettävä. Sellaista suositusta en ole ennen käyttänyt, ja se tuntuu aika jyrkältä. Mitä mieltä olette tästä?
Ainakin se on ehdottoman vanhentunut. Esim. Google löytää (termipankin bilingvismin lisäksi) ainoastaan Aarni Penttilän tekstin vuodelta 1937 (Kasvatus ja koulu -lehdessä). Hakulinen ja Ojanen (KFT1993) käyttävät kaksikielisyyden ja bilingvismin lisäksi vielä muotoa bilingvalismi.