Taidehistoria:yksisarvinen

    Tieteen termipankista

    yksisarvinen

    Vangittu yksisarvinen. Alankomaalainen seinävaate, 1495-1505. Villaloimi, villa-, silkki-, hopea- ja kultalankakude. 368 x 251.5 cm. The Metropolitan Museum of Art, New York.
    Yksisarvinen. Puupiirros Edward Topsellin kirjasta The History of Four-footed Beast and Serpents. London 1658. Special Collections, University of Houston Libraries. University of Houston Digital Library.
    yksisarvinen
    Määritelmä pientä hevosta muistuttava tarueläin, jolla on yksi suoraan eteenpäin työntyvä, kierteinen ja teräväkärkinen sarvi keskellä otsaa
    Selite

    Yksisarvista on käytetty aiheena Egyptin, Persian ja Kiinan vanhassa taiteessa, mutta keskiajalla siitä tuli suosittu kristillisen taiteen aihe, joka symboloi Kristusta, voimaa ja valtaa sekä neitsyyttä ja viattomuutta. Yksisarvinen kuvataan tavallisesti väriltään valkoisena, ja hevosen piirteiden ohella sille voidaan kuvata vuohieläimen parta. Yksisarvisen sarveen on liitetty maagisia ominaisuuksia. Erityisesti sen on ajateltu voivan puhdistaa veden käärmeenmyrkystä niin, että eläimet voivat juoda vettä.

    Keskiajan perinteen mukaan vain neitsyt saattoi saada voimakkaan ja nopean yksisarvisen kiinni ja kesyttää sen. Yksisarvista onkin kuvattu taiteessa usein niin, että se on lepuuttamassa päätään neidon sylissä. Tunnetuimpia yksisarvisaiheen keskiaikaisia kuvaesityksiä ovat New Yorkin Metropolitan Museumissa olevat seitsemän alankomaalaista seinävaatetta, joiden aiheena on yksisarvisen metsästys ja vangitseminen, sekä Clunyn museossa Pariisissa oleva viiden seinävaatteen sarja, joka kuvaa viittä aistia. Yksisarvinen on myös ollut suosittu heraldinen aihe vaakunoissa.
    Lisätiedot kreik. monokeros > mono = yksi, muinaiskr. keras = sarvi; lat. unicornis

    Erikieliset vastineet

    unicornenglanti (English)
    μονόκερωςkreikka (ελληνικά)
    unicornislatina (Latina)
    licorneranska (français)
    enhörningruotsi (svenska)
    Einhornsaksa (Deutsch)
    единорогvenäjä (русский)
    инрогvenäjä (русский)
    ükssarvikviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    HutchinsonArt2005, Konttinen&Laajoki2000, Valkeapää&Salmela&Bonelius&JYtaidehistoria1997

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 29.3.2024: Taidehistoria:yksisarvinen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:yksisarvinen.)