Taidehistoria:steele

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

steele

Hautasteele antiikin Kreikasta, noin 375–350 eaa. Vainaja, Epikhareen vaimo, on kuvattu istumassa ja kättelemässä tytärtään Aristeista. Epikhares on kuvattu seisomassa taustalla. Valmistettu Ateenassa, marmori, 111,76 x 73,66 cm. The Bristish Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
Kuningas Assurnasirpal II:n steele. Kaiverrus kalkkikivelle, korkeus 294 cm, paino 4000 kg. Ninurtan temppeli, Nimrud, Pohjois-Irak 865–860 eaa. Löydetty Sir Austen Henry Layardin johtamissa arkeologisissa kaivauksissa 1850, British Museumille lahjoittanut kuningas Edward VII 1851. The British Museum. CC BY-NC-SA 4.0.
steele
Definition vapaasti pystyasennossa seisova kivi-, metalli- tai joskus myös puulaatta esimerkiksi haudalla tai muuna tärkeänä raja- tai muistomerkkinä
Explanation Antiikin Kreikassa ja Roomassa rajamerkit ja hautasteelet koristeltiin reliefeillä, piirtokirjoituksilla tai molemmilla. Kreikassa geometrisellä ajalta (noin 900-700 eaa.) 600-luvulle eaa. käytettiin hautojen merkkeinä sileitä kivilaattoja. 500-luvulla käytettiin alaosastaan hoikkia steelejä, joiden aiheena oli aluksi matalana reliefinä toteutettu yksittäinen mieshahmo. Steelen huipuille kuvattiin sfinksi tai palmetti ja voluutat. Leveämpiä hautasteelejä alettiin käyttää 400-luvulla eaa. Tällöin arkkitehtonisen kehyksen ympäröimään kivilaattaan kuvattiin tavallisesti istuvia tai seisovia naishahmoja. Hautasteelejen käyttö loppui Attikan alueella 300-luvulla eaa. lainsäädännön alettua vaatia yksinkertaisia hautamuistomerkkejä, mutta Itä-Kreikassa käytettiin vielä hellenistisellä ajalla vaakasuoraan asetettuja, aiempaa pienempiä steelejä. Niissä kuvattiin tavallisesti useita seisovia hahmoja.
Roomalaiset omaksuivat steelet hautamuistomerkkeinä ja niiden käyttö yleistyi 200-luvulla eaa. Roomalaisten steelejen yläosassa oli tavallisesti frontoni tai segmenttikaariaihe. Suuri osa steelen pinnasta koostui piirtokirjoituksista, joiden yläpuolelle saatettiin kuvata kasviaiheita tai ihmishahmoja kuten aviopari. Steelejä käytettiin myös muualla Välimeren alueen kulttuureissa kuten muinaisessa Egyptissä ja Syyriassa, ja myöhemmin varhaiskristillinen kulttuuri omaksui roomalaisten steelejen muodot.
Steelejä käytettiin muistomerkkeinä myös esimerkiksi Väli-Amerikan mayakulttuurissa ja muinaisessa Kiinassa.
Additional Information muinaiskreik. stéle = pylväs, pilari > lat. stela

Equivalents

stelaenglanti
steleenglanti(,suositeltu)
στήληkreikka
stèleranska
steleruotsi
Stelesaksa
стелаvenäjä
steelviro

Sources

Konttinen&Laajoki2000, CastrénP&Pietilä-CastrénL2006

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 17.1.2021: Taidehistoria:steele. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:steele.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →