Taidehistoria:omakuva

    Tieteen termipankista

    omakuva

    Albrecht Dürerin omakuva 29-vuotiaana vuodelta 1500. Taiteilija hyödyntää frontaalissa, symmetriaan perustuvassa teoksessaan Kristus-kuvatraditiota. Öljymaalaus puupaneelille, 67,1 cm × 48,9 cm. Alte Pinakothek, München. Kuva: Wikimedia Commons.
    omakuva
    Määritelmä taiteilijan itsestään tekemä muotokuva
    Selite

    Omakuvan varsinainen kehitys katsotaan alkaneen renessanssin aikana 1400-luvulla, jolloin ainutkertaisen yksilöllisyyden ajatus kasvoi ja taiteilijoiden itseilmaisun tarve muotoutui. Omakuva on toiminut vuosisatojen ajan fyysisen itsetutkiskelun, taiteellisen kokeilun, teknisen taituruuden ja minuuden ilmaisullisena välineenä.

    Omakuvaa pidetään muotokuvaa yksityisluontoisempana esityksenä, mutta esillepanon yhteydessä tapahtuva sosiaalistuminen muuttaa yksityisen julkiseksi. Omakuvien tutkimuksessa on tuotu esille, että tietoisuus mahdollisesta katsojasta vaikuttaa omakuvan syntyprosessiin. Omakuvan dokumentaarinen luonne on kyseenalaistettu ja sitä pidetään nykyään performatiivisena ja identiteettiä tuottavana esityksenä.

    Omakuvan kehitykseen vaikutti taiteilijoiden nousujohteisen aseman ohella myös peilin keksiminen. Venetsiasta lähtöisin oleva peili yleistyi 1400-luvulla laajemmin Euroopassa ja 1600-luvulle tultaessa peili oli jo melko yleinen ylellisyysesine suurimmissa kaupungeissa.

    Useat merkittävät kuvataiteilijat ovat tehneet omakuvia. Tunnetuimpia omakuvien tekijöitä ovat muun muassa Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606–1669), Vincent van Gogh (1853–1890) ja Frida Kahlo (1907–1954). Cindy Sherman on eräs tunnetuimmista nykytaiteilijoista, jonka tuotanto pohjautuu omakuviin. Nykytaiteilija David Hockney on puolestaan hyödyntänyt omakuvien omaelämäkerrallista näkökulmaa, eräs esimerkki tästä on hänen teoksensa The Student: Homage to Picasso, 1973.

    Omakuvalla voidaan katsoa olevan yhteys myös klassiseen taidekoulutukseen ja havainnointiin. Omakuvien tekeminen on pitkään ollut osa perinteistä kuvataidekoulutusta.

    Erikieliset vastineet

    self-portraitenglanti (English)
    autoportraitranska (français)
    självporträttruotsi (svenska)
    Selbstporträtsaksa (Deutsch)
    автопортретvenäjä (русский)
    autoportreeviro (eesti)

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Nyberg2019, West2004, Brilliant2008

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.12.2024: Taidehistoria:omakuva. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Taidehistoria:omakuva.)