Oikeustiede:yliopisto
yliopisto
yliopisto |
Korkeakoulujärjestelmä jakautuu yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Yliopistoja ovat yliopistolaissa (558/2009) luetellut yliopistot, jotka voidaan jakaa toisaalta tiede- ja taideyliopistoihin ja toisaalta julkisoikeudellisiin yliopistoihin ja säätiöyliopistoihin. Viimemainittuihin sovelletaan yliopistolain ohella säätiölakia (487/2015). Perusoikeudellisesti yliopistojen asema muodostuu perustuslain 16 §:n 2 momentin mukaisesta jokaisen yhtäläisestä mahdollisuudesta saada kykyjensä ja erityisten tarpeittensa mukaisesti muuta kuin perusopetusta varattomuuden sitä estämättä, perustuslain 16 §:n 3 momentin mukaisesta ylimmän opetuksen, tieteen ja taiteen vapaudesta sekä perustuslain 123 §:n 1 momentin mukaisesta yliopistojen itsehallinnosta.
Yliopistojen tehtävänä on edistää vapaata tutkimusta sekä tieteellistä ja taiteellista sivistystä, antaa tutkimukseen perustuvaa ylintä opetusta sekä kasvattaa opiskelijoita palvelemaan isänmaata ja ihmiskuntaa. Tehtäviään hoitaessaan yliopistojen tulee edistää elinikäistä oppimista, toimia vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa sekä edistää tutkimustulosten ja taiteellisen toiminnan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.Kirjoittaja: Pentti Arajärvi
Lähikäsitteet
- julkisoikeudellinen yliopisto
- säätiöyliopisto
- taiteen vapaus (perusoikeutena)
- tieteen vapaus (perusoikeutena)
- ylimmän opetuksen vapaus
- yliopistojen itsehallinto
- yliopistojen oikeusasema (valtiosääntöoikeus)
Käytetyt lähteet
Miettinen&al2009, MäenpääO2009
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 5.11.2024: Oikeustiede:yliopisto. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:yliopisto.)