Oikeustiede:virkasuhde

    Tieteen termipankista

    virkasuhde

    virkasuhde
    Määritelmä julkisyhteisön ja virkamiehen välinen julkisoikeudellinen palvelussuhde, jossa julkisyhteisö on työnantajana ja virkamies työn suorittajana
    Selite

    Virkasuhteen erityispiirteitä verrattuna työsuhteeseen ovat etenkin virkojen erityinen perustamisjärjestys, palvelussuhteen syntytapa nimittämisellä, virkavastuu ja se, että pääsääntöisesti vain virkamiehet voivat hoitaa julkisia hallintotehtäviä. Virkamies nimitetään yleensä tiettyyn virkaan, mutta osa virkamiehistä nimitetään tai otetaan virkasuhteeseen.

    Virkasuhde syntyy virkaan tai virkasuhteeseen nimittämisellä tai ottamisella. Sitä ennen virka on ollut haettavana, ja nimitettäessä voidaan yleensä ottaa huomioon vain virkaa hakeneet henkilöt. Virkasuhde päättyy, mikäli virkamies irtisanoutuu. Työnantajaviranomainen voi irtisanoa virkamiehen virkamiehestä johtuvasta syystä tai tuotannollisella ja taloudellisella perusteella, jos lainmukaiset irtisanomisperusteet ovat olemassa. Virkasuhde päättyy myös silloin, kun tuomioistuin tuomitsee virkamiehelle viraltapanorangaistuksen.

    Käytetyt lähteet: valtion virkamieslaki (750/1994) 1 §, laki kunnallisesta virkamiehestä (304/2003) 2 §
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Heikki Kulla

    Lähikäsitteet

    Käytetyt lähteet

    Bruun&al1995, s. 50-53, Koskinen&Kulla2013, s. 1-10, Hirvonen&Mäkinen2006, s. 14-29

    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:virkasuhde. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:virkasuhde.)