Oikeustiede:virkasuhde

From Tieteen termipankki

virkasuhde

virkasuhde
Definition julkisyhteisön ja virkamiehen välinen julkisoikeudellinen palvelussuhde, jossa julkisyhteisö on työnantajana ja virkamies työn suorittajana
Explanation

Virkasuhteen erityispiirteitä verrattuna työsuhteeseen ovat etenkin virkojen erityinen perustamisjärjestys, palvelussuhteen syntytapa nimittämisellä, virkavastuu ja se, että pääsääntöisesti vain virkamiehet voivat hoitaa julkisia hallintotehtäviä. Virkamies nimitetään yleensä tiettyyn virkaan, mutta osa virkamiehistä nimitetään tai otetaan virkasuhteeseen.

Virkasuhde syntyy virkaan tai virkasuhteeseen nimittämisellä tai ottamisella. Sitä ennen virka on ollut haettavana, ja nimitettäessä voidaan yleensä ottaa huomioon vain virkaa hakeneet henkilöt. Virkasuhde päättyy, mikäli virkamies irtisanoutuu. Työnantajaviranomainen voi irtisanoa virkamiehen virkamiehestä johtuvasta syystä tai tuotannollisella ja taloudellisella perusteella, jos lainmukaiset irtisanomisperusteet ovat olemassa. Virkasuhde päättyy myös silloin, kun tuomioistuin tuomitsee virkamiehelle viraltapanorangaistuksen.

Käytetyt lähteet: valtion virkamieslaki (750/1994) 1 §, laki kunnallisesta virkamiehestä (304/2003) 2 §
Additional Information
Kirjoittaja: Heikki Kulla

Related Concepts

Sources

Bruun&al1995, s. 50-53, Koskinen&Kulla2013, s. 1-10, Hirvonen&Mäkinen2006, s. 14-29

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 7.12.2022: Oikeustiede:virkasuhde. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:virkasuhde.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg