Oikeustiede:viraltapano

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

viraltapano

viraltapano
Definition ankarin virkamiehille ja eräille muille rikoslain 39/1889 40 luvun 11 §:ssä määritellyille henkilöille virkarikoksesta tuomittava erityinen rangaistus
Explanation Viraltapano voidaan tuomita vain tietyssä asemassa oleville henkilöille eli se on erityinen rangaistus, ei kaikille tuomittavissa oleva yleinen rangaistus. Viraltapano voidaan tuomita RL 40:11:ssä määritellyille virkamiehille, julkista luottamustehtävää hoitaville henkilöille ja julkista valtaa käyttäville henkilöille.

Viraltapano tuomitaan vankeus- tai sakkorangaistuksen lisäksi seuraamuksena tietystä virkarikoksesta, jolloin se tuomitaan suppeasisältöisenä. Viraltapano voidaan tuomita myös lisäseuraamuksensa virka- tai muusta rikoksesta tuomittavan vankeusrangaistuksen ohella, jolloin se on laajasisältöinen. Viraltapanoa ei voida tuomita ainoana rangaistuksena.

Suppeasisältöinen viraltapano käsittää lähtökohtaisesti sen viran tai julkisen tehtävän menettämisen, jossa rikos tehtiin. Rikos katsotaan tehdyksi siinä virassa, johon kuuluvia virkavelvollisuuksia se loukkaa. Eräin edellytyksin suppeasisältöinen viraltapano voi käsittää rikoksentekovirkaa vastaavan viran, johon virkamies on siirtynyt. Laajasisältöinen viraltapano puolestaan käsittää kaikki ne virat ja julkiset tehtävät, jotka tuomitulla tuomitsemishetkellä on. Yleisillä vaaleilla valittua julkisyhteisön edustajiston jäsentä, kuten kunnanvaltuutettua, ei kuitenkaan voida laajasisältöisen viraltapanon osana tuomita menettämään tätä tehtäväänsä.
Additional Information
Kirjoittaja: Pekka Viljanen

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 19.9.2020: Oikeustiede:viraltapano. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:viraltapano.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg