Oikeustiede:viraltapano

    Tieteen termipankista

    viraltapano

    viraltapano
    Määritelmä ankarin virkamiehille ja eräille muille rikoslain 39/1889 40 luvun 11 §:ssä määritellyille henkilöille virkarikoksesta tuomittava erityinen rangaistus
    Selite

    Viraltapano voidaan tuomita vain tietyssä asemassa oleville henkilöille eli se on erityinen rangaistus, ei kaikille tuomittavissa oleva yleinen rangaistus. Viraltapano voidaan tuomita RL 40:11:ssä määritellyille virkamiehille, julkista luottamustehtävää hoitaville henkilöille ja julkista valtaa käyttäville henkilöille.

    Viraltapano tuomitaan vankeus- tai sakkorangaistuksen lisäksi seuraamuksena tietystä virkarikoksesta, jolloin se tuomitaan suppeasisältöisenä. Viraltapano voidaan tuomita myös lisäseuraamuksensa virka- tai muusta rikoksesta tuomittavan vankeusrangaistuksen ohella, jolloin se on laajasisältöinen. Viraltapanoa ei voida tuomita ainoana rangaistuksena.

    Suppeasisältöinen viraltapano käsittää lähtökohtaisesti sen viran tai julkisen tehtävän menettämisen, jossa rikos tehtiin. Rikos katsotaan tehdyksi siinä virassa, johon kuuluvia virkavelvollisuuksia se loukkaa. Eräin edellytyksin suppeasisältöinen viraltapano voi käsittää rikoksentekovirkaa vastaavan viran, johon virkamies on siirtynyt. Laajasisältöinen viraltapano puolestaan käsittää kaikki ne virat ja julkiset tehtävät, jotka tuomitulla tuomitsemishetkellä on. Yleisillä vaaleilla valittua julkisyhteisön edustajiston jäsentä, kuten kunnanvaltuutettua, ei kuitenkaan voida laajasisältöisen viraltapanon osana tuomita menettämään tätä tehtäväänsä.
    Lisätiedot
    Kirjoittaja: Pekka Viljanen

    Lähikäsitteet


    Alaviitteet

    Lähdeviittaus tähän sivuun:
    Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:viraltapano. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:viraltapano.)