Oikeustiede:virkarikokset
virkarikokset
virkarikokset |
Rikoslain 40 luvun 11 §:ssä on määritelty virkarikosten tekijöinä kysymykseen tulevat henkilöt. Virkamieheen, julkista luottamustehtävää hoitavaan henkilöön ja julkista valtaa käyttävään henkilöön soveltuvat – lahjuksen ottamista kansanedustajana ja törkeää lahjuksen ottamista kansanedustajana koskevia säännöksiä lukuun ottamatta – kaikki virkarikossäännökset, julkisyhteisön työntekijään, ulkomaiseen virkamieheen ja ulkomaisen parlamentin jäseneen vain osa niistä. Suppeassa merkityksessä virkarikoksia ovat vain kolmeen ensiksi mainittuun ryhmään kuuluvien tekemät, heidän virkavelvollisuuksiaan rikkovat teot. Laajassa merkityksessä virkarikoksia ovat määritelmään sisältyvät rikokset silloinkin, kun tekijänä on esimerkiksi julkisyhteisön työsopimussuhteinen työntekijä.
Virkarikosten syyteoikeuden vanhentumisaika on vähintään viisi vuotta rikoksen tekijän asemasta riippumatta.
Virkarikoksia ovat lahjuksen ottamisrikokset, salassapitorikokset, virka-aseman väärinkäyttörikokset, kidutus (RL 11:9 a) sekä muut, tarkemmin yksilöimättömät tahalliset ja tuottamukselliset virkavelvollisuuksien rikkomiset. Kaikista virkarikoksista voidaan tuomita yleistä lajia oleva rangaistus, sakkoa tai vankeutta, vakavista virkarikoksista jommankumman ohessa myös viraltapano. Tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta voidaan tuomita rangaistukseksi vain sakkoa tai varoitus.Kirjoittaja: Pekka Viljanen
Lähikäsitteet
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:virkarikokset. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:virkarikokset.)