Oikeustiede:vastakohtaispäätelmä

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

vastakohtaispäätelmä

vastakohtaispäätelmä
Definition juridista tulkintaa koskeva käänteinen johtopäätös, joka on tehty sen perusteella, mitä tietty lainkohta tai muu oikeudellinen teksti ei sisällä
Explanation Usein lakeja tulkittaessa päätellään seuraavasti: "Jos A, niin B." "Ei A.” ”Siis: Ei B." Tällaista vastakohtaispäätelmää käytettäessä on kuitenkin muistettava, että se on loogisesti pätevä ainoastaan sillä edellytyksellä, että "jos–niin" -suhde oikeustosiseikastosta oikeusvaikutukseen pääteltäessä tulkitaan ”jos ja vain jos–niin” -suhteeksi. Onko tällainen tulkinta oikeutettu, riippuu erilaisista argumenteista, mm. kullakin oikeudenalalla käytettävistä tulkintasäännöistä.

Legaliteettiperiaatteen eräänä ilmenemismuotona on tulkintasääntö, jonka mukaan teko, jota ei nimenomaan ole säädetty rangaistavaksi, jää rankaisematta.

Vaikka legaliteettiperiaatteella ei yksityisoikeudessa olekaan yhtä vahvaa jalansijaa kuin rikosoikeudessa, joudutaan usein kanne tai vaatimus hylkäämään lakiin perustumattomana, kun sille ei ole riittävää normipohjaa. Kysymys liittyy myös siihen, missä mielessä oikeusjärjestystä voidaan pitää kattavana ja suljettuna systeeminä.

Usein joudutaan pohtimaan sitä, onko esimerkiksi lakiin sisältyvä luettelo tietyn oikeusseuraamuksen, vaikkapa verovähennysoikeuden, edellytyksistä tyhjentävä eli enumeratiivinen, jolloin tapauksen jääminen luettelon ulkopuolelle oikeuttaa vastakohtaispäätelmään. Esityöaineiston ohella voidaan usein käyttää argumenttia, jonka mukaan lakitekstistä ilmenevä pyrkimys sääntelyn täsmällisyyteen oikeuttaa vastakohtaispäätelmään vievän tulkinnan.

Vastakohtaispäätelmästä käytetään latinaksi nimitystä argumentum e contrario. Eräillä kielialueilla, mm. ranskan- ja englanninkielisessä maailmassa, ilmauksen jälkiosa kirjoitetaan a contrario, ja myös muoto ex contrario on mahdollinen.
Additional Information
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Related Concepts

Sources

MakkonenK1981

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 1.12.2020: Oikeustiede:vastakohtaispäätelmä. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:vastakohtaispäätelmä.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →