Oikeustiede:contra legem -ratkaisu

From Tieteen termipankki

contra legem -ratkaisu

contra legem -ratkaisu
Definition latinan contra legem tarkoittaa "vastoin lakia", ja ilmausta "contra legem -ratkaisu" käytetään erityisesti silloin, kun muodollisesti vastoin lakia tehtävälle ratkaisulle voidaan esittää pätevä perustelu
Explanation Joissakin tapauksissa katsotaan päätös mahdolliseksi tehdä enemmän tai vähemmän vastoin lakia, contra legem. Oikeusnormin sitovuus on astekysymys, sillä ratkaistavana oleva tapaus voi olla enemmän tai vähemmän selvästi oikeusnormin kattama, jolloin saatetaan joutua ottamaan huomioon myös lainvalmisteluaineisto sen selvittämiseksi, mitä oikeusnormilla on tarkoitettu, millaisissa tilanteissa se on tarkoitettu sovellettavaksi ja millaisiin päämääriin sillä on pyritty. Tällöin saattaa sanamuodon, tarkoitetun merkityssisällön ja soveltamisalan sekä tavoitteiden välillä olla jonkinasteinen ristiriita. Tämän ristiriidan ratkaisutapana voi olla normin jättäminen soveltamatta ainakin sanamuotonsa mukaisena. Saattaa myös esiintyä tapauksia, joissa normi mielletään yhteiskunnallisilta taustaoletuksiltaan tai ideologialtaan vanhentuneeksi. Pitkään soveltamatta jääneen normin voimassaolon katsotaan yleensä lakkaavan (desuetudo).
Additional Information
Kirjoittajat: Hannu Tapani Klami ja Raimo Siltala

Related Concepts

Sources

EkelöfP1990, KlamiH1980

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.1.2023: Oikeustiede:contra legem -ratkaisu. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:contra legem -ratkaisu.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →