Oikeustiede:välineneutraalisuus sananvapauden suojassa

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

välineneutraalisuus sananvapauden suojassa

välineneutraalisuus sananvapauden suojassa
Definition sananvapauden käyttämistä koskevat säännöksiä, velvoitteita ja vastuita sovelletaan samansisältöisinä kaikkiin joukkoviestinnän muotoihin riippumatta viestien tallennus-, julkaisu- ja jakelutekniikasta
Explanation Välineneutraalisuus eli eri viestintävälineitä koskevan sääntelyn yhtenäistäminen oli sananvapauslain keskeinen tavoite. Painoviestinnän sekä televisio- ja radiotoiminnan oikeudellinen sääntely on ollut eriytynyttä toimintojen erilaisten teknisten lähtökohtien vuoksi. Sananvapauslaki yhdisti julkaisijan ja ohjelmatoiminnan harjoittajan velvollisuudet ja vastuut. Välineneutraalisuutta ei ole voitu täysin toteuttaa koska samat velvoitteet kaikille viestintäkentän toimijoille olisivat tosiasiallisesti rajoittaneet heidän sananvapauttaan. Sananvapauslain kaikkia velvoitteita ei sovelleta yksityisen henkilön pitämään sähköisen viestintäverkon kotisivuun. Silti sananvapauslain välineneutraalisuus ja kaikkien julkaisijoiden sekä yleisön saataville toimitetun viestin laatijoiden oikeus lähdesuojaan on vielä varsin ainutlaatuista eri maiden viestintää koskevassa lainsäädännössä.
Additional Information
Kirjoittaja: Riitta Ollila

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.5.2020: Oikeustiede:välineneutraalisuus sananvapauden suojassa. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:välineneutraalisuus sananvapauden suojassa.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg