Oikeustiede:lähdesuoja

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

lähdesuoja

lähdesuoja
Definition julkisten tiedotusvälineiden toimittajien ja vastaavien edustajien oikeus suojata sen henkilön henkilöllisyys, jolta on saatu tiedotusvälineessä esitetyn kirjoituksen tai muun tiedonannon perusteena olevat tiedot
Explanation

Lähdesuoja on oikeudellisesti säännelty todistuslainsäädännössä, jossa sitä käsitellään rajoituksena todistajana kuultavan henkilön ilmaisuvelvollisuuteen. Todistajan vaitiolo-oikeutta koskevassa oikeudenkäymiskaaren (4/1734) 17 luvun 24 §:ssä säädetään yhtenä tapausryhmänä tiedotusvälineiden edustajien lähdesuojasta.

Lähdesuojaan kytkeytyy eräänlaisena kääntöpuolena päätoimittajan ja vastaavan ohjelmatoimittajan erityinen rikosoikeudellinen vastuu, josta säädetään sananvapauslaissa. Jos lehdessä oleva artikkeli tai muu tiedonanto taikka radio-ohjelma on sisällöltään rangaistava, päätoimittajaa voidaan sananvapauslain (460/2003) 13 §:n mukaan rangaista päätoimittajarikkomuksesta.
Additional Information
Kirjoittaja: Matti Tolvanen

Related Concepts

Sources

TiilikkaP2008

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 27.9.2021: Oikeustiede:lähdesuoja. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:lähdesuoja.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg