Oikeustiede:turvapaikkaoikeus

From Tieteen termipankki
Jump to: navigation, search

turvapaikkaoikeus

turvapaikkaoikeus
Definition poliittista vainoa vieraaseen valtioon paenneelle myönnetty oikeus saada oleskella maassa mahdollisista luovutuspyynnöistä huolimatta
Explanation Kansainvälisellä suojelulla tarkoitetaan turvapaikkaa eli pakolaisasemaa, toissijaista suojelua ja humanitaarista suojelua.

Maahanmuuttovirasto määrittelee, onko turvapaikanhakija pakolainen, kun hänen hakemukseensa tehdään päätös. Pakolaisaseman saavat ne, joille annetaan turvapaikka tai jotka otetaan Suomeen pakolaiskiintiössä.

Turvapaikanhakija voi saada oleskeluluvan myös toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella, mutta tällöin hänellä ei ole pakolaisasemaa.

Oikeus turvapaikkaan ei ole subjektiivinen oikeus, eikä myöskään perusoikeuksiin rinnasteinen oikeus. Eduskunnan perustuslakivaliokunta on lausunnossaan todennut, ettei ulkomaalaisella ole oikeutta päästä Suomeen, vaan valtio päättää kansainvälisen oikeuden sääntelyjen puitteissa siitä, kuka voi tulla maahan. Koska turvapaikkaa hakevat ovat ulkomaalaisia, heitä koskevat ne sinänsä harvat rajoitukset, jotka antavat perusoikeussuojaa vain Suomen kansalaisille. Pääsääntöisesti turvapaikan saaneilla on täysi perus- ja ihmisoikeussuoja Suomessa.
Additional Information
Kirjoittaja: Ilkka Saraviita

Related ConceptsReferences

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 29.3.2020: Oikeustiede:turvapaikkaoikeus. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:turvapaikkaoikeus.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →SLYpalkki.jpg