Oikeustiede:sopimuksen raukeaminen

From Tieteen termipankki
Jump to navigation Jump to search

sopimuksen raukeaminen

sopimuksen raukeaminen
Definition Sopimuksen raukeamisella tarkoitetaan sopimussidonnaisuuden päättymistä ennen sopimuksen voimassaolon normaalia lakkaamista eli sopimuksen osapuolista riippumatonta purkautumista. Sopimus ei pääty silloin suoritukseen tai osapuolen päättämistoimeen. Syynä raukeamiseen voi olla suorituksen mahdottomuus (suorituseste) tai sopijapuolten passiivisuus.
Explanation Sopimuksen rauetessa sen sitovuus lakkaa itsestään. Sopimuksen lakkaaminen tarkoittaa usein juuri sopimuksen raukeamista. Esimerkiksi asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain (481/1995) 67 §:ssä säädetään asiallisesti sopimuksen raukeamisesta, vaikka puhutaan sopimuksen lakkaamisesta. Jos jompikumpi sopijapuoli on aiheuttanut toimillaan sopimussuhteen päättymisen, lakkaamisen aiheuttaja voi joutua korvausvastuuseen sopimuksen päättymisestä vastapuolelle aiheutuneesta vahingosta asuinhuoneiston vuokrauksesta annetun lain 67 §:stä ilmenevällä tavalla yleisten sopimusoikeudellisten periaatteiden mukaisesti.

Sopimus voi raueta, jos sovittu suoritus on tullut esimerkiksi lainsäädännön muutoksen vuoksi mahdottomaksi. Silloin puhutaan suoritusesteestä, joka aiheuttaa raukeamisen. Jos taas molemmat osapuolet ovat passiivisia eivätkä ryhdy toimiin sopimuksen täyttämiseksi, kyse on passiivisuusperusteinen sopimuksen raukeaminen.

Passiivisuuteen perustuvan sopimuksen raukeamisen merkitys on vähentynyt oleellisesti velan vanhentumisajan lyhennyttyä kymmenestä kolmeen vuoteen ainakin silloin, kun raukeaminen on johtunut siitä, ettei kumpikaan puoli ole ryhtynyt täyttämään sopimustaan. Passiivisuus perusteisen raukeamisen osalta on esitetty myös ajatus, ettei raukeaminen tule enää kysymykseen, vaan velvoitteen voimassaolo ratkeaa vanhentumissääntöjen mukaan.

Raukeaminen –termiä käytetään muutoinkin kuin sopimusten kohdalla. Yksityishenkilön velkajärjestelystä annetun lain (37/1993) ja yrityksen saneerauksesta annetun lain (47/1993) mukaisiin menettelyn raukeamiseen sovelletaan kuitenkin kummankin lain omia sääntöjä eikä niistä saa johtoa sopimuksen raukeamista koskeviin kysymyksiin.
Additional Information
Kirjoittaja: Ari Saarnilehto

Related Concepts

Sources

HemmoM2003, NorrosO2012, SaarnilehtoA2005, Saarnilehto&al2012

References

Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 26.1.2021: Oikeustiede:sopimuksen raukeaminen. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sopimuksen raukeaminen.)


Siirry tarkastelemaan sivun muokkaushistoriaa →