Oikeustiede:sivistykselliset perusoikeudet
sivistykselliset perusoikeudetvaltiosääntöoikeus
sivistykselliset perusoikeudet |
Perustuslain 16.1 § sisältää subjektiivisen oikeuden maksuttomaan perusopetukseen, mutta ei sitä ylemmänasteiseen opetukseen. Siitä säädetään 2 momentissa julkiseen valtaan kohdistetulla toimeksiannolla järjestää jokaiselle yhtäläinen oikeus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta ja kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä.
Perustuslain 16.1 § säätää lisäksi oppivelvollisuudesta.
Säännöstä perusopetuksen maksuttomuudesta tulkitaan jossain määrin laajentavasti sikäli, että sen piiriin kuuluu mm. oikeus maksuttomiin opetusvälineisiin ja joihinkin muihin opetukseen liittyviin kuluihin.
Julkinen valta luo edellytyksiä yksilön mahdollisuudelle kehittää itseään muun muassa siten, että se ylläpitää ja tukee kirjastolaitosta, kansalais- ja työväenopistoja sekä kulttuuri- ja liikuntalaitoksia ja avustaa tieteen, taiteen ja liikunnan harjoittamista.
Tieteen vapauteen kuuluu sen harjoittajan oikeus valita tutkimusaiheensa ja -menetelmänsä. Myös taiteessa tulee vallita ilmaisun ja menetelmien vapaus. Opetuksen vapaus sisältää oikeuden opiskella ja hankkia tietoja niistä asioista, joiden tutkimuksesta on kiinnostunut ja oikeuden opettaa haluamallaan tavalla niin sisällöllisesti kuin menetelmällisestikin. Säännös on sidoksissa PeL 123 §:ssä säädettyyn yliopiston itsehallintoon.Kirjoittaja: Ilkka Saraviita
Lähikäsitteet
- hyvinvointivaltio
- perusoikeusluokitukset
- subjektiivinen oikeus
- tieteen vapaus (valtiosääntöoikeus)
- ylimmän opetuksen vapaus
- yliopistojen oikeusasema
Alaviitteet
Lähdeviittaus tähän sivuun:
Tieteen termipankki 21.11.2024: Oikeustiede:sivistykselliset perusoikeudet. (Tarkka osoite: https://tieteentermipankki.fi/wiki/Oikeustiede:sivistykselliset perusoikeudet.)